Loše vrijeme

Danas posebno obilne oborine na sjevernom Jadranu, na cestama opasnost od odrona

P. N.

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Niti sedmodnevna prognoza za područje Rijeke ne donosi poboljšanje. Jedini dan koji bi trebao donijeti pauzu od kiše je srijeda



Promjenljivo, u unutrašnjosti i pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu. Oborina će biti češća u drugom dijelu dana, osobito na Jadranu i područjima uz Jadran gdje će biti i pljuskova praćenih grmljavinom, izvijestio je u utorak ujutro Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ). 


Lokalno na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima i dalje je moguća obilna oborina. U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Slavoniji sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadnjak i jugo, na sjevernom dijelu ujutro i navečer mjestimice jaka bura. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21, na Jadranu od 20 do 25 stupnjeva Celzijusovih.


Stranica Meteoalarm danas za područje Rijeke najavljuje pljuskove s grmljavinom, te mjestimice jako jugo u okretanju na buru. Najjači udar vjetra predviđa se na brzinu 35 do 45 čvorova. 




Niti sedmodnevna prognoza za područje Rijeke ne donosi poboljšanje. Jedini dan koji bi trebao donijeti pauzu od kiše je srijeda, dok bi u ostatku tjedna svakog dana trebala padati kiša, a temperature neće ići preko 20 stupnjeva Celzijusa.



Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Gorskom kotaru i Lici te na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 2, izvijestio je u utorak ujutro Hrvatski auto-klub (HAK) te upozorio kako su na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale DC8 mogući odroni.


Zbog prometne nesreće na zagrebačkoj obilaznici A3, između čvorova Lučko i Jankomir kod odmorišta Plitvice u smjeru Bregane, vozi se otežano.


Autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb, Jadranska magistrala DC8, državna cesta DC1 (dijelom Lička magistrala), Krčki, Paški i most Dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku otvoreni su za sve skupine vozila.


Zbog poplavljenog kolnika ili odrona dijela kolnika zatvorene su ŽC6007 Zadar-Ražanac između mjesta Poljice i Mazija; ŽC6040 Sukošan-Sveti Martin-Zemunik i ŽC6004 Nin-Vrsi.


Vozi se otežano, jednim trakom, na dionicama Jadranske magistrale DC8 između Murvice Gornje i Murvice Donje, u Sukošanu te na županijskoj cesti ŽC6011 Murvica-Smoković-Zemunik.


Zbog radova na izgradnji autoceste u Sloveniji između Ptuja i graničnog prijelaza Gruškovje (Slovenija) moguća je vožnja u kolonama i kratkotrajni zastoji posebice za vrijeme pojačane gustoće prometa. Korisnicima savjetujemo da se pravovremeno pripreme za putovanje, uključujući i kupnju vinjeta za korištenje autocesta na području Republike Slovenije kako se ne bi dodatno stvarale gužve i zastoji.


Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranske linije Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Prigradica-Hvar-Split.