Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
18. siječnja 2020.
Danska brodarska i logistička grupa

Moeller-Maersk zaključio treće tromjesečje s dobiti unatoč trgovinskim sukobima

Foto/Marko GRACIN
Foto/Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 15. studeni 2019. u 12:23 2019-11-15T12:23:25+01:00

Grupa je u razdoblju od srpnja do rujna poslovala s neto dobiti od 520 milijuna dolara. U istom razdoblju prošle godine zabilježili su neto gubitak od 173 milijuna dolara

STOCKHOLM – Danska brodarska i logistička grupa Moeller-Maersk izvijestila je u petak da treće tromjesečje zaključila s neto dobiti nešto većom od pola milijarde dolara unatoč smanjenoj potražnji za kontejnerskim prijevozom zbog usporavanja svjetskog gospodarstva.

Grupa je u razdoblju od srpnja do rujna poslovala s neto dobiti od 520 milijuna dolara. U istom razdoblju prošle godine zabilježili su neto gubitak od 173 milijuna dolara.

Prihodi su pali 0,9 posto, na 10,1 milijardu dolara.

Globalna je kontejnerska trgovina u razdoblju od srpnja do rujna porasla 1,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje, izvijestila je grupa u čijem je sastavu i brodar Maersk Line.

Zbog američko-kineskog trgovinskog sukoba globalna trgovina koja se odvija putem kontejnerskog prijevoza našla se pod pritiskom. Prema Moller-Maersku, međusobna trgovinska ograničenja Kine i SAD-a »vjerojatno su u ovoj godini smanjila kontejnersku trgovinu za 0,5 do jedan posto«.

Kontejnerski uvoz u Sjevernu Ameriku oslabio je u trećem tromjesečju ukupno 0,5 posto, pri čemu je uvoz iz Azije pao snažnijih 0,9 posto, objavila je danska kompanija.

Kontejnerski transport iz Europe u Aziju poskočio je pak tri posto prvenstveno zahvaljujući povećanom obujmu uvoza europskog mesa i drvne građe.
Flota Maersk Linea za prijevoz kontejnerskog tereta brojala je krajem rujna 703 broda, od kojih je 396 bilo iznajmljeno.

Krajem prosinca prošle godine brodar je u floti imao 710 brodova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.