Rast

Cijena nafte prošli tjedan još malo porasla

Hina

Ilustracija

Ilustracija



Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna porasle više od 1 posto jer se ulagači nadaju trgovinskom dogovoru između SAD-a i Kine, što bi spriječilo daljnje slabljenje svjetskog gospodarstva i potražnje za ‘crnim zlatom’.


Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,3 posto, na 62,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,9 posto, na 57,25 dolara.Rast cijena nafte zahvaljuje se optimizmu ulagača nakon što su prošloga četvrtka američki i kineski dužnosnici kazali da je postignut napredak u pregovorima, pri čemu je Peking poručio da je dogovoreno postupno uklanjanje carina koje su te dvije zemlje jedna drugoj nametnule u posljednjih godinu dana.Kina i SAD moraju istovremeno ukloniti neke od postojećih carina kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, objavilo je kinesko ministarstvo trgovine.

To je potaknulo nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva, a time i slabljenje potražnje za energentima.


Međutim, u petak je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da nije pristao na uklanjanje carina na uvoz kineskih proizvoda, nakon što su mediji izvijestili da je plan Bijele kuće o uklanjanju carina suočen s unutarnjim protivljenjem.




Stoga i dalje nije poznato kada će se održati sastanak između predsjednika SAD-a i Kine Trumpa i Xi Jinpinga, na kojemu bi se trebao potpisati parcijalni trgovinski sporazum, a ne zna se ni što bi sve točno sadržavao taj sporazum.


To je spriječilo značajniji rast cijena nafte.


Negativno je na cijene utjecala i izjava glavnog tajnika Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Mohammada Barkinda, koji je izrazio veći optimizam u vezi izgleda za 2020. godinu.


Njegov je komentar protumačen kao signal da nema potrebe za daljnjem ograničavanjem proizvodnje.


OPEC i njegovi partneri predvođeni Rusijom trenutno smanjuju proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno i to će činiti do ožujka iduće godine. Sastat će se ponovo 5. i 6. prosinca u Beču kako bi razmotrili daljnju strategiju.


»Čak i ako se postigne parcijalni sporazum između SAD-a i Kine, utjecaj na potražnju neće biti dovoljan da se iduće godine izbjegne prekomjerna ponuda, što znači da bi OPEC trebao dodatno smanjiti proizvodnju«, pišu analitičari Commerzbank u osvrtu na situaciju na tržištu.


Ulagače je zabrinulo i izvješće o snažnom rastu zaliha sirove nafte u SAD-u prošloga tjedna jer su, kako je objavila američka vlada, rafinerije smanjile proizvodnju, dok je izvoz oslabio.


S druge strane, pozitivno je na cijene utjecalo izvješće tvrtke Baker Hughes, prema kojemu je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen treći tjedan zaredom, i to za njih sedam, na ukupno 684, što je najmanji broj aktivnih postrojenja od travnja 2017. godine.


U istom lanjskom razdoblju aktivno je bilo oko 870 postrojenja, što pokazuje da američki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeruju na povećanje zarade na temelju viših cijena nafte nego na povećanje proizvodnje.