Ubojstvo Antonije Bilić

U podne treći put presuda Paravinji koji tvrdi: ‘Sve mi je namješteno zbog moje nacionalnosti’

Mario Matana

Foto D. Klarić / Cropix

Foto D. Klarić / Cropix

Na završetku trećeg suđenja u kojem se tereti za pokušaj silovanja i teško ubojstvo Drnišanke Antonije Bilić, Dragan Paravinja nije želio odgovarati na pitanja i ponovo tvrdi da je »žrtva urote«



SPLIT   Ne želim odgovarati na pitanja. Nisam kriv, nikoga nisam ubio ni silovao, očekivana je bila obrana Dragana Paravinje koju je iznio u ponedjeljak pred Županijskim sudom u Splitu, na završetku ponovljenog, trećeg suđenja u kojem se tereti za pokušaj silovanja i teško ubojstvo Antonije Bilić.


Budući da je iskoristio svoje pravo i nije želio odgovarati na pitanja, cijela obrana Dragana Paravinje se sastojala od još jednog pokušaja da verbalnim tvrdnjama »dokaže« kako je žrtva urote. Ponovno je konstatirao kako mu je cijeli slučaj »namješten« te da su svi dokazi »podmetnuti«. Na logično, iako nepostavljeno pitanje zašto bi mu itko htio »namjestiti« ovakav zločin, Paravinja ima spreman odgovor –  smatra kako mu se sve ovo događa zbog nacionalnosti. Kazao je to pred sudskim vijećem. Rekao je u ponedjeljak na sudu i nešto u smislu »Srbima nema života u Hrvatskoj«…


Bez očekivanja


Na samom početku je zatražio izuzeće svih splitskih sudaca iz ovog slučaja. Tom zahtjevu, kao niti prije nekoliko dana, nije se priključio njegov branitelj. Sud je to ponovo odbio, a nakon kratke obrane u kojoj nije priznao niti da je maloljetnu djevojku uopće ukrcao u kamion kojim je upravljao, krenule su završne riječi stranaka.




Očekivano, tužiteljica smatra da je optužnica dokazana te traži najstrožu moguću kaznu za Paravinju. To bi iznosilo 40 godina, koliko je dobio u dva prethodna suđenja u Šibeniku. Obje presude ukinuo je Vrhovni sud. Dvojbena je bila pravna kvalifikacija kaznenog djela. U pitanju je teško ubojstvo zato što je Paravinja djevojku ubio kako bi prikrio pokušaj silovanja i za to je kazneno djelo sankcija dugotrajan zatvor. No, sam seksualni delikt i uzročno-posljedičnu vezu s ubojstvom, odnosno je li je ubio zbog prikrivanja ili zbog počinjenja silovanja, treba bolje dokazati, smatra Vrhovni sud. Krajem listopada 2015. godine Vrhovni sud je u obrazoženju  naveo da  ne dovodi u pitanje da je Paravinja ubio Antoniju Bilić, ali da nije dokazano da je ubojstvu prethodio pokušaj silovanja. Tako nije dokazana kvalifikacija teškog ubojstva radi prikrivanja silovanja.


Odvjetnik Željko Gulišija, Paravinjin branitelj po službenoj dužnosti, kaže da »ne očekuje baš ništa od presude«. Tako je izjavio nakon ročišta. No, kako doznajemo, u završnom govoru apostrofirao je upravo onaj dio o kojem je govorio Vrhovni sud, odnosno da, ako se ne dokaže silovanje ili pokušaj silovanja, nema ni teškog ubojstva. Očito, Gulišija već priprema cijeli slučaj ponovo dovesti pred Vrhovni sud. To je, uostalom, i rekao u izjavi nakon izlaska iz sudnice – da očekuje da će »konačnu riječ reći Vrhovni sud«.


Obitelj neće doći


Autoritet svojeg odvjetnika po službenoj dužnosti, čini se, ne spori niti Paravinja koji, za razliku od prethodnih suđenja, u splitskoj »palači pravde«, ali i u zatvoru na Bilicama gdje ćeliju dijeli s Kapetanom Draganom, nije pravio nikakvih problema. No, hoće li tako biti i u utorak nešto iza podneva, kada će mu biti izrečena objava presude i to pred javnošću koja je, inače, isključena iz cijelog postupka budući da je žrtva bila maloljetna.



Tijekom dva mučna sudska postupka u Šibeniku doznalo se i da je Paravinja već osuđivan za silovanje djevojaka. Godinu i pol nakon nestanka pronađeni su posmrtni ostaci Antonije Bilić na odmorištu kod Josipdola, a na sudu su saslušani svjedoci, provjereno telekomunikacijsko vještačenje (o lokacijama mobitela), pregledan tahograf na kamionu… Snimke nadzornih kamera bile su glavni dokaz protiv Dragana Paravinje, a pomoću njih je rekonstruirano njegovo kretanje na dan zločina, kao i tragovi žrtvine krvi i sline koje je policija pronašla u njegovom kamionu.



Zastupnik obitelji Bilić, splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, rekao je kako obitelj neće sutra doći na izricanje presude jer im je to iznimno bolno.


– Ovdje se ponovno pokazala moja teza da je Vrhovni sud posve nepotrebno ukidao ranije odluke Županijskog suda, posebno raniju drugostupanjsku odluku s obzirom da u ponovljenom postupku ništa činjenično nije predloženo, a ni utvrđeno. Ako je sud smatrao da treba izmijeniti pravnu kvalifikaciju, onda ima ovlasti to učiniti i bez ovog mučenja i bez nanošenja iznimno velike boli obitelji – izjavio je nakon jučerašnjih završnih riječi na splitskom sudu.


Antonija Bilić posljednji put je viđena živa 7. lipnja 2011. godine na čikolskom mostu u Drnišu. Više od dva tjedna smatrala se nestalom, a onda je objavljena tjeralica za Draganom Paravinjom. Tek koji dan nakon objave tjeralice, Paravinja je uhićen u Republici Srpskoj i brzo izručen Hrvatskoj. U Republici Srpskoj Paravinja je priznao zločin, no nikad to nije ponovio hrvatskim pravosudnim organima. Za priznanje je govorio da je »izvučeno batinanjem«.