Borba sa stihijom

Požar kod Splita gase i dva kanadera

Hina

Tamo je sinoć izgorjelo više od 150 hektara borovine, trave i niskog raslinja, a bile su ugrožene i kuće zbog čega su dvije starije osobe vatrogasci evakuirali iz njihovih kuća u Sitnom Donjem



Dva su kanadera rano jutros poletjela prema Mosoru u pomoć vatrogascima koji se od sinoć u 19,30 sati bore s velikim šumskim požarom u Sitnom Donjem i Gornjem, doznaje se u splitskome Vatrogasno-operativnom centru.


Tamo je sinoć izgorjelo više od 150 hektara borovine, trave i niskog raslinja, a bile su ugrožene i kuće zbog čega su dvije starije osobe vatrogasci evakuirali iz njihovih kuća u Sitnom Donjem. Iza vatrogasaca je burna noć u kojoj se njih 150 sa 40 vozila iz 24 postrojbe s područja cijele Županije splitsko-dalmatinske cijelu noć borilo s vatrenom buktinjom potpomognutom jakom burom zbog čega je vatra u nekoliko navrata mijenjala smjer, a fronta požara postajala sve veća.


Vatrogascima se u gašenju vatrene buktinje jutros u 6 sati prvo pridružio jedan kanader, a 40– ak minuta kasnije i drugi, te bi, kako se očekuje, vrlo brzo požar trebao biti stavljen pod kontrolu.




U gašenju požara su sudjelovali i brojni mještani koji su svoje kuće natapali vodom kako ih plameni jezici ne bi uhvatili.


Sinoć su požarište obišli splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, sadašnji župan Zlatko Ževrnja, te bivši župan Ante Sanader koji je i sam vatrogasac.