Kajanje nije dovoljno

Podmetnuo 23 požara: Piroman s Krka osuđen na godinu danu zatvora

Slavica Kleva

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Palio sam vatru jer sam volio čiste površine, ne volim visoku travu, strah me zmija, čistio sam prostore kako bih mogao brati šparoge, naglasio je Kosić i dodao da je sve radio pod utjecajem alkohola



RIJEKA  Na godinu dana bezuvjetnog zatvora nepravomoćno je pred vijećem sutkinje Damire Delost osuđen Darko Kosić (48) iz Vrha na otoku Krku zbog dovođenja u opasnost života i imovine podmetanjem vatre na otvorenim prostorima na otoku Krku. Olakotnim okolnostima sudsko vijeće je cijenilo Kosićevu dosadašnju neosuđivanost, priznanje, kajanje, zdravstveno stanje njegove djece, smanjenu ubrojivost prilikom počinjenja kaznenog djela zbog prisustva anksiozno-depresivnog poremećaja i poremećaja prilagodbe. Otegotnim je prilikom donošenja zatvorske sankcije vijeće cijenilo Kosićevu brojnost radnji, ukupno je potpalio vatru na 23 lokacije od sredine travnja pa do početka srpnja ove godine, opožarivši ukupno oko četiri tisuće četvornih metara prostora. Ujedno mu je produljen istražni zatvor.


– Iz dubine srca se kajem, jako mi je žao, tako nešto ne bih ponovio. U velikoj sam depresiji bio i sve što sam napravio radio sam pod utjecajem alkohola. Liječen sam alkoholičar, deset godina sam apstinirao, no bolest moje majke me shrvala i psihički i fizički. Rano sam ostao bez oca, odrastao sam uz majku koja je sada u staračkom domu u Malinskoj, kazao je Kosić, vidno uzbuđen i uplakan.


Teška depresija


– Jako sam povezan s majkom i zato sam se doveo u tešku depresiju. I posao sam napuštao kako bih bio blizu mami i na neki joj način pomogao. Kući imam dvoje kronično bolesne djece, jednostavno nisam znao kako dalje i što mi je činiti. Palio sam vatru jer sam volio čiste površine, ne volim visoku travu, strah me zmija, vatrom sam čistio  prostore kako bih mogao brati šparoge, naglasio je Kosić u svojoj obrani.




Unatoč blagodati nesvjedočenja, njegova supruga je ipak svjedočila i potvdila da imaju dvoje djece kroničnih bolesnika, da se suprug unazad godinu dana jako psihički promijenio, osamio, nije razgovarao s njima, povremeno se dovodio u alkoholizirano stanje.


– Ne, nije bilo agresije s njegove strane, ali njegova majka je najviše kriva za takvo njegovo stanje, inzistirala je da bude stalno uz nju, s nama je provodio jako malo vremena. Njemu treba liječenje, ali ne i zatvor. Potpuno je promijenio ponašanje, odlazio bi sam na kupanje, u šetnje, nije želio s nama razgovarati. Kad bi pio, nije radio ekscese, ali u kuću nije smio donijeti alkohol. Kriomice je pio, bilo bi mu loše, pa bi povraćao, potvrdila je supruga. Na pitanje sutkinje kada bi pio ako je bio redovit na poslu, a i radio je na viljuškaru, supruga nije znala odgovoriti.


Nije ovisan o alkoholu


No, stalna sudska vještakinja psihijatrijske struke dr. Klementina Ružić potvrdila je da su anksiozno-depresivni poremećaj i  poremećaj prilagodbe utjecali na smanjenu ubrojivost Kosića prilikom podmetanja požara na otvorenom. Preporuka vještaka je ambulantno liječenje.



Prilikom izricanja sankcije sutkinja Delost na žalost nije mogla prema Kosiću primijeniti i sigurnosnu mjeru liječenja. »Kvaka« leži u članku Kaznog zakona koji govori o svrsi sigurnosne mjere, ali ne i za ovakav slučaj kad je riječ o smanjenoj ubrojivosti okrivljenika. Novim Kaznenim zakonom zakonodavac kao da je predvidio takve slučajeve »smanjene ubrojivosti« kojih i nije malo. Stari zakon kaže da se sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja može primijeniti samo prema počinitelju koji je kazneno djelo počinio u stanju smanjene ubrojivosti ako postoji opasnost da razlozi za takvo stanje mogu i u budućnosti poticajno djelovati za počinjenje  novog kaznenog djela. A novi zakon pak kaže da će sigurnosnu mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja sud izreći počinitelju ako je kazneno djelo počinio u stanju bitno smanjenje ubrojivosti. Kod Kosića nema »bitno smanjene ubrojivosti«, nego samo »smanjene ubrojivosti«, pa sud ne može niti dosuditi sigurnosnu mjeru.



– Na temelju svih poznatih pokazatelja, kao i podataka svjedokinje, odnosno supruge, ne može se dijagnosticirati ovisnost o alkoholu, jer je riječ o paušalnim, općenitim i neodređenim iskazima. Supruga nije rekla da se svakodnevno opijao i bio ovisan o alkoholu. Alkohol je konzumirao povremeno i neredovito, a to govori u prilog činjenici da se ne radi o ovisnosti. I u zatvoru se nalazi već dva mjeseca i nije evidentirana apstinencijska kriza, a bio bi da je riječ o ovisniku o alkoholu. On je pio po sekundarnom tipu, miješano anksiozno-depresivno stanje i poremećaj prilagodbe liječio je manjim količinama alkohola, čime je smanjivao tjeskobu i depresivnost. Ne radi se o depresiji kao zasebnom poremećaju već miješanom, pa je liječen kombinacijom anksiolitika i lijekovima za tjeskobu te antidepresivima sve do kraja 2014. godine, kad je prestao.


– To je definitivno crna točka u njegovom životu, pa s obzirom da je priznao i izrazio kajanje, predlažem da se uvjetno osudi  i pusti iz istražnog zatvora, inzistirala je u završnim riječima Kosićeva odvjetnica Ksenija Lučić.