Gospodarski kriminal

MILIJUNSKA MULJAŽA U RIJECI Kako je izvlačen novac i prebacivan na račun austrijske tvrtke

Fiore Vežnaver

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Odvjetnik Dierka-Heinza Grundmanna uputio je sudsku vlast da ima mogućnost aktiviranja europskog uhidbenog naloga te zatražio odgodu suđenja u odsutnosti što je i prihvaćeno



RIJEKA Rješenje kojim je odlučeno da će se u odsutnosti suditi prvooptuženom nije dostavljeno njegovom branitelju i riječkom Županijskom državnom odvjetništvu. Razlog je to zbog kojeg je u Županijskom sudu u Rijeci odgođen početak suđenja Dierku-Heinzu Grundmannu (69), gospodarstveniku iz Klagenfurta (Austrija), i Jerku Diki (65), riječkom gospodarstveniku i sportskom djelatniku, optuženima da su upleteni u makinacije »teške« oko 5,4 milijuna kuna.


Sutkinja Ika Šarić je konstatirala da se u spisu o slučaju navodi kako je rješenje o suđenju u odsutnosti Austrijancu, koji se nije pojavio u sudnici, odaslano još prije više mjeseci, ali nema dostavnica koje bi potvrdile da je rješenje dobio optuženi Austrijanac, njegov odvjetnik i tužiteljstvo. S obzirom da rješenje o suđenju u odsutnosti nije pravomoćno, suđenje se moralo odgoditi, a nova rasprava zakazana je za kraj siječnja. Sud je odlučio da će se do tada računi koji se spominju u optužnici i nalozi za koje se terete okrivljenici predati na prevođenje, a od tužiteljstva će se zatražiti i nova dokumentacija vezana za slučaj.


Ispitivanje u Austriji


Odvjetnik Harun Bašagić, branitelj optuženog Austrijanca, nakon ročišta nam je najavio da će se žaliti na rješenje o suđenju u odsutnosti, jer drži neutemeljenim da se donosi takvo rješenje u situaciji u kojoj njegov branjenik aktivno sudjeluje u postupku, a adresu ima u zemlji Europske unije.





Ovaj slučaj je, u suštini, dio šire afere vezane i za tvrtku Austrograd i višemilijunske makinacije, izvlačenje ogromnih svota novca iz te firme povezane, kao i EPU, s gradnjom garaže i stambeno-poslovne zgrade u središtu Rijeke. Austrijanac Grundmann je među trojicom optuženih i u drugoj optužnici u kojoj su inkriminirane znatno veće svote, a oštećen je Austrograd.



– Optuženik je u ovom postupku ranije ispitan u Austriji, to se i navodi u optužnici, naglašava odvjetnik Bašagić, ocjenjujući neprihvatljivom odluku o suđenju u odsutnosti, jer se hrvatsko pravosuđe ovako izolira. Ukazuje da, s druge strane, sud ima mogućnost aktivirati i europski uhidbeni nalog kako bi se osigurala prisutnost Austrijanca na raspravi.


Tužiteljstvo tereti Grundmanna za zlouporabu položaja i ovlasti, a Diku za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti. Grundmann se optužuje da je kazneno djelo počinio kao predsjednik uprave, a Dika kao član uprave riječke tvrtke EPU. Tužiteljstvo tvrdi da je, u biti, riječ o makinacijama kojima je izvlačen novac iz riječke firme u druge dvije austrijske tvrtke Grundmanna. Za zlouporabu položaja optužena je i riječka firma Projekt stari grad, kao pravni slijednik EPU-a.


Gomila računa


Inkriminirano je razdoblje od ožujka 2005. do lipnja 2006. godine. U optužnici se navodi da je, na štetu EPU-a, Grudman u ime tvrtke Projekt Control Gmbh i EPU Gmbh, dviju inozemnih tvrtki u njegovom vlasništvu, izdao ukupno 31 račun, na ukupan iznos od 737.400 eura, u protuvrijednosti od oko 5,4 milijuna kuna. Računi su izdani na ime navodnih pruženih usluga, priprema i ekonomskog praćenja projekata koje su dvije tvrtke obavile za riječki EPU.


Tužiteljstvo naglašava kako su obojica optuženika bila svjesna da takve usluge nisu nikada pružene. Grundmann je osobno potpisao i time dozvolio plaćanje putem naloga za doznake u inozemstvo ukupno 21 naloga, dok se Dika tereti da je na traženje Austrijanca potpisao devet naloga, čime su austrijske tvrtke Grundmanna okoristili za 5,4 milijuna kuna. U istrazi su obojica poricala da su počinili kazneno djelo za koje se terete.