Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
22. veljače 2019.
ART-KINO CROATIA

foto Održana premijera filma ''Gazda: Početak'': Kopanje po smeću hrvatskih heroja privatizacije

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 7. veljača 2018. u 21:19 2018-02-07T21:19:00+01:00

IJEKA U riječkom Art-kinu večeras je premijerno prikazan film »Gazda: Početak« Darija Juričana. Nakon godinu dana intenzivnog istraživanja ekipa serijala »Gazda« napravila je novi projekt, u kojem je narativna okosnica priča o Miroslavu Kutli, jednom od najvećih tajkuna devedesetih. Priča je to o Agrokoru prije Agrokora, o debaklu privatizacije, tranzicije i pravosuđa te naslijeđu koje i danas baštinimo. Dokumentarni film »Gazda: Početak« bavi se početkom tranzicijskih procesa u Hrvatskoj, nastankom vodeće stranke u devedesetima Hrvatske demokratske zajednice, medijskim krajolikom, velikim aferama te razlozima i posljedicama od države podržanog i toleriranog kriminala u tranziciji i pretvorbi. Film se dotiče i uloge Đure Sesse, koji je danas predsjednik Vrhovnog suda RH.

Za potrebe filma pročitano je deset tisuća stranica sudskih spisa i intervjuirano je stotinjak sugovornika širom Hrvatske. Suradnici na filmu su Saša Paparella i istraživački novinari Mašenjka Bačić i Zvonimir Tivon. Producent filma je Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (Hrcin). Redatelja Darija Juričana pitamo zašto je odlučio snimiti nastavak »Gazde«, koji se odvija prije Ivice Todorića i Agrokora.

K72VK01

– Kad smo snimili film o Todoriću, rekli su nam da on nije lošiji od onog Kutle. I tako nam se Kutle počeo motati po glavi. Shvatili smo da priča nije završena i sve što se događa s Todorićem 1990-ih se događalo s Globus grupom Miroslava Kutle. To pokazuje da društvo nije ništa naučilo i državni mehanizam i dalje ne funkcionira. Užas se samo multiplicira, poput Munchove slike »Krik«. Mi koji radimo na serijalu »Gazda« smo sakupljači smeća hrvatskih gazda i poput Sopranosa zarađujemo na njihovom smeću. To smeće recikliramo i nas smeće veseli. Radi se o svojevrsnoj arheologiji 1990-ih, a doći će i vrijeme kad ćemo se pozabaviti 21. stoljećem – kaže Juričan.

K72VK08

Na pitanje mogu li njegovi filmovi što promijeniti, Dario Juričan kaže da nema tu iluziju: »Mi zapravo ne radimo filmove, nego spomenike zaboravljenim herojima hrvatske privatizacije.«
Na premijeri u Rijeci bio je i Saša Paparella, koji najavljuje da su u planu novi nastavci jer ima dosta tih gazda.
– Čak smo razmišljali o tome da nastavke iz serijala svrstamo po abecedi: Adris grupa, Agrokor, Atlantic Grupa... To su već tri filma – osvrnuo se Paparella. Vezano uz to Juričan podsjeća da je Adris grupa ovih dana postala vodeća hotelska firma u zemlji, a predstavljaju se i kao veliki mecene. Materijala za nove nastavke serijala »Gazda« očito ne nedostaje.

K72VK09

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S pet zvjezdica napunite sezonu brzo, lako i jednostavno