Prevrnula se brodica s imigrantima

Žene i djeca među 200 nestalih u moru kraj Lampeduse

Slavka Aničić

Italija i Tunis dogovorili kontrolu granica i deportiranje ilegalaca, a  Berlusconi i Sarkozy sastaju se 26. travnja zbog izbjegličke krize



Pripadnici talijanske obalne straže  su izvijestili kako su u srijedu oko 4 ujutro spasili 100 od oko 300 ilegalnih migranata s 13-metarskog broda koji je doplovio iz sjeverne Afrike, 40 km jugozapadno od Lampeduse te da se preostali migranti smatraju nestalima.



Ispovijesti preživjelih sjevernoafričkih izbjeglica su zaista šokantne. »Brodica se prevrnula i mnogi su pali u more, među kojima moja zaručnica i moj prijatelj. Krenuli smo iz Libije i proveli dva dana na putu«, ispričao je za Corriere della Sera 29-godišnji useljenik Peter Hugo koji stiže iz Kameruna. »Krenulo nas je puno na put, s nama je bilo troje djece i mnoge žene. Malo nas je preživjelo«, objašnjava Hugo koji je prijevoz brodicom do Italije platio 400 dolara.



Tijekom noći s utorka na srijedu na Lampedusu je stiglo 345 imigranata, državljana Tunisa, Eritreje, Gane, Somalije i Etiopije. Četiristo izbjeglica je pak iste noći preseljeno u druge krajeve Italije, pa je u srijedu na otoku bilo oko 1500 ileglanih useljenika, među kojima 172 maloljetnika.






Helikopterom je uočeno 20 tijela imigranata, među kojima je bilo žena i djece, piše Corriere della Sera.


Zbog loših vremenskih uvjeta, jakog vjetra i nemirnog mora obalna straža nije uspjela angažirati policijske helikoptere te je uspjela spasiti samo 100 osoba.


Nisu u životnoj opasnosti, ali su jako iscrpljeni i potrebna im je liječnička pomoć.


»Zbog nemirnog mora, preopterećenosti i komešanja, plovilo na kojemu su se nalazili imigranti prevrnulo se, a iscrpljeni ljudi pali su u more«, rekao je glasnogovornik.


Od početka godine Italija je suočena s velikim valom imigranata.


Smatra se da ih je do talijanske obale stiglo oko 22.000, uglavnom iz Tunisa.


U posljednjih nekoliko tjedana oko 2.000 izbjeglica, uglavnom Somalaca i Eritrejaca, stiglo je do talijanskog otoka Lampeduse iz Libije.


I dok talijanska vlast provodi akciju preseljenja imigranata s Lampeduse u druge krajeve zemlje, novi ilegalni useljenici svakodnevno stižu na najjužniji otok.


Jačanje policijske suradnje


Talijanska i tuniska vlast potpisale su u utorak navečer u Tunisu sporazum o suzbijanju ilegalnog sjevernoafričkog izbjegličkog vala koji pogađa Italiju, javio je Reuters.


Talijanski ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni koji je tijekom posjeta Tunisu dogovorio sporazum, rekao je u srijedu da dogovor uključuje jačanje policijske suradnje na moru te deportiranje izbjeglica, no nije htio iznijeti detalje talijansko-tuniskog dogovora prije susreta s premijerom Silvijom Berlusconijem.


»Potpisali smo tehnički sporazum o suradnji dviju zemalja u borbi protiv ilegalne migracije. Želimo zatvoriti slavinu«, rekao je Maroni novinarima u Tunisu.


Ministar je ujedno objasnio da bi se primjenom ovog sporazuma trebala ojačati granična kontrola kako bi se onemogućio bijeg Tunižana, a sporazum predviđa i deportiranje Tunižana koji su u Italiji ilegalci.


Francuska ne surađuje


Ministar Maroni je član Sjeverne lige koja se protivi imigraciji te je bio pod žestokim pritiskom regionalnih vlasti na sjeveru Italije koje su zahtijevale da što prije postigne sporazum s tuniskim vlastima.


Sjever Italije naime ne želi u svojim regijama izbjegličke kampove.


Italija je ujedno obećala između 150 i 200 milijuna eura pomoći i kredita Tunisu u zamjenu za blokadu granice i poticanje zapošljavanja u Tunisu čime bi se spriječio masovni odlazak Tunižana.


Zbog izbjegličke krize odnosi Italije i Francuske su pogoršani, jer mnogi tuniski imigranti  žele krenuti u Francusku, koja je međutim zatvorila granicu. 


Iz toga razloga, talijanski premijer Silvio Berlusconi i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy dogovorili su sastanak za 26. travnja, koji će se održati u Rimu, a na kojem će se raspravljati o libijskoj krizi i njenim posljedicama na emigraciju.