Snimaju se i pjesme protiv medijskog skandala u Britaniji

Zašto Liverpool više od 20 godina bojkotira Ruperta Murdocha?

Danko Radaljac

Billy Bragg snimio pjesmu o 22-godišnjem bojkotiranju Suna od strane navijača Liverpoola, koji su protiv Murdochova "čeda" krenuli nakon tragedije na Hillsboroughu



Skandal s “News of the World” u Engleskoj zadire mnogo dalje od samog slučaja, jer se sve više propituje uloga novinarstva u modernom dobu te ta čudna i lagano nastrana sklonost užućivanja svega. Nije trebalo dugo da glazbena industrija reagira, tim prije što u Velikoj Britaniji još uvijek postoji veći broj društveno odgovornih glazbenika.


Billy Bragg, kantautor poznat po političkom aktivizmu prije par dana je tako skladao i izveo pjesmu “Never Buy The Sun”, koja se odnosi na ipak najprofitabilniju novinu u imperiju Ruperta Murdocha. No, kroz čitavu pjesmu na neki se način polemizira s čitavim žutim aspketom novinarstva i potrebom za skandalima. A sve je inspirirano 22-godišnjim bojkotom kupovine i čitanja Suna od strane navijača Liverpoola, koji od 19. travnja 1989. godine patološki odbijaju kupovati te tiskane stranice.


Povod je bila senzacionalistička i lažna naslovnica tog dnevnika četiri dana nakon tragedije na stadionu Hillsborough, kada je 96 navijača “crvenih” poginulo u gužvi nastaloj nakon što je na stadion pušteno previše ljudi. Sun je četiri dana nakon toga, dok je Liverpool još bio zavijen u crno, s brojnim pogrebima, imao naslovanicu s velikim natpisom “Istina”. Pozivajući se na neimenovanog policajca, napisali su kako su navijači mokrili po tijelima mrtvih i policajcima, te da su napadali policajce koji su oživljavali unesrećene. Jasno, pokazalo se kako je tekst i naslovnica gomila prljavih gluposti, a rezultat je bio da se u Liverpoolu niti jedan Sunov novinar ili foto-reporter nisu smjeli predstaviti javno. Organizirana su paljenja tih novina, a pokrenut je opći bojkot kupnje. Kopiti, navijači Liverpoola, ali i “Scousers”, kako se naziva sve stanovnike Liverpoola, otvoreno su zaratili sa Sunom, i taj rat i danas traje. Ondašnji urednik žute publikacije Kevin McKenzie čak je zvao Kennya Dalglisha, tadašnjeg menadžera Liverpoola i legendu tog kluba, pitajući kako može popraviti stanje. King Kenny, kako Škota nazivaju Scousersi, odgovorio je kako samo treba na naslovnici istom veličinom slova kao “Istina” napisati “Lagali smo”. Jasno, do izmirenja nije došlo.




Braggova pjesma pokazuje da se trenutno u svijetu događa nešto što bi novinarstvo moglo promjeniti nabolje. Iz države koja je uvela pojam tabloida i žutila kreće heterogeni pokret koji bi mogao rezultirati manjim kaosom na novinskoj sceni. Za navijače Liverpoola i sve Scouserse moći će se onda kazati kako su bili ispred svog vremena, iako ih je na to potakla jedna velika tragedija.