Slovenci mogu biti potpuno mirni tvrdi njihov premijer

Pahor: Slovenija ne može bez nuklearne energije, Krško je sigurno

P. N.

Neki austrijski seizmolozi ovih su dana ponovo iznijeli prijedloge za dodatna geološka ispitivanja krško-brežičkog polja jer je otprije poznato da 30 godina stara nuklearka, koju je po američkim protupotresnim standardima gradio američki Westinghouse, leži na potresno osjetljivom području



LJUBLJANA – Nuklearka u Krškom je sigurna, a njeno prijevremeno zatvaranje nije realno, poruka je koju je slovenskoj javnosti uputio u četvrtak slovenski premijer Borut Pahor u vezi s incidentima u nuklearkama u Japanu.


»Nesreća u Japanu neće niti može imati posljedice u Sloveniji. Osobno sam zagovornik nuklearne energije kao važnog energetskog stupa koji nam osigurava energetsku neovisnost«, rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade na kojoj je donesena odluka u humanitarnoj pomoći Japanu od 150.000 eura preko Crvenog križa. Ostalu pomoć Slovenija će koordinirati s ostalim članicama Europske unije, a za sada ne razmišlja o pozivu Slovencima koji su se našli u Japanu da tu zemlju napuste. Zemlje koje to čine dovode u neugodnu poziciju japanske vlasti, rekao je Pahor, ali je dodao da nije isključeno da će slovensko veleposlanstvo iz Tokija možda biti privremeno izmješteno u Osaku, ovisno o razvoju situacije.


Nekim ekološkim pokretima koji zahtijevaju da se nakon nesreće u Japanu razmisli o zatvaranju nuklearke u Krškom, ali i sličnim pozivima koji dolaze iz Austrije, Pahor je poručio da su takvi pozivi nerealni jer Slovenija jednu trećinu energetske bilance osigurava iz nuklearke, a oskudijeva drugim izvorima energije.




Neki austrijski seizmolozi ovih su dana ponovo iznijeli prijedloge za dodatna geološka ispitivanja krško-brežičkog polja jer je otprije poznato da 30 godina stara nuklearka, koju je po američkim protupotresnim standardima gradio američki Westinghouse, leži na potresno osjetljivom području.


»Nuklearka Krško je građena sigurno i u tom pogledu naši ljudi mogu biti potpuno mirni«, rekao je slovenski premijer.


Dodao je da ostaje zagovornik korištenja nuklearne energije, te da će i gradnja drugog nuklearnog bloka u Krškom ostati u energetskom planu o kojemu će, uvažavajući sve sigurnosne standarde, uskoro odlučivati njegova vlada.


Nuklearka Krško počela je raditi 1981. godine, a slovenska agencija za nuklearnu sigurnost će, kako se očekuje, donijeti odluku o produženju njenog rada i nakon 2023. godine.


Direktor te agencije Andrej Stritar izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare u prostorijama slovenske vlade da se opasnost od potresa u Japanu ni približno ne može usporediti s potresnom aktivnošću ikad zabilježenom u Sloveniji.


Uz to, naglasio je, stalno se vrše preinake koje povećavaju ionako visoke sigurnosne uvjete u nuklearci Krško, uključujući i one protupotresne. Sigurnost nuklearke Krško tako je dodatno povećana ugradnjom trećeg dizelskog generatora, nuklearka je dalekovodom povezana s centralom Brestanica kao dodatnim samostalnim  izvorom električne energije. Uskoro će se povećati i njena protupoplavna sigurnost jer će se nasipi na rijeci Savi u Krškom prilagoditi novim spoznajama klimatskim promjenama, istaknuo je Stritar.