Povučeno više od 2 tisuće artikala

Otkrivamo najopasnije proizvode na europskom tržištu

Bojana Mrvoš Pavić

Polovica kaciga ne zadovoljava sigurnosne propise, a osim odjeće i igračaka, među opasnim proizvodima lani su bila i motorna vozila te električni aparati



ZAGREB Zahvaljujući RAPEX sustavu, preko kojeg članice EU-a svoje potrošače obavještavaju o opasnim neprehrambenim proizvodima na tržištu, prošle je godine s europskog tržišta povučeno iz prodaje, odnosno zabranjeno, čak 2.244 proizvoda, što je, zahvaljujući pojačanoj kontroli u svim zemljama članicama, više za 13 posto negoli godinu ranije, 2009.


Najviše se zabrana, 625, odnosilo na opasnu odjeću i obuću koja je, posebno u slučaju dječjih stvari, prijetila gušenjem i iritacijama kože zbog štetnih kemijskih sastojaka.


Slijede igračke, kojih je s tržišta povučeno 488, najviše zbog prijetnje gušenjem malim dijelovima, a treći su najopasniji proizvodi lani bila motorna vozila, na koja se odnosilo 175 obavijesti RAPEX sustava. U četvrtoj kategoriji opasnih neprehrambenih proizvoda nalazilo se 158 potencijalno rizičnih električnih aparata. 




Europska unija je jučer, kao prilog statistici o povučenim proizvodima, objavila i rezultate posebnog istraživanja o zaštitnim kacigama na europskom tržištu, bilo da se radi o dječjim kacigama, biciklističkim kacigama općenito, skijaškim, kacigama za jahače i ostalima.


Polovica tih kaciga, kaže istraživanje, ne zadovoljava sigurnosne propise, i pada na zadanim parametrima sigurnosti. RAPEX sustav postoji od 2004. godine, i Hrvatska će u njega biti uključena svojim ulaskom u EU.


Većina opasnih proizvoda i lani je, već tradicionalno, u Europu stizala iz Kine, makar je taj broj neznatno smanjen u odnosu na 2009. godinu. Naime, od ukupnog broja zabranjenih i povučenih proizvoda, 58 posto ih je dolazilo iz Kine, za razliku od 60 posto 2009. godine. Europsko porijeklo »krasilo« je 17 posto zabranjenih proizvoda, deset posto je bilo nepoznatog porijekla, a preostala je opasna roba dolazila iz ostalih zemalja



Za sada, naš Državni inspektorat potrošače obavještava o opasnim proizvodima na hrvatskom tržištu, ali, nažalost, samo putem svojih web stranica. Unatrag sedam godina europski je sustav obavješćivanja znatno ojačao, zbog čega je povećan i broj proizvoda koji se povlače iz prodaje.


Tada je, naime, preko RAPEX-a odaslano svega 468 obavijesti, odnosno toliko je proizvoda povučeno s trgovačkih polica, dok ih je lani maknuto gotovo pet puta više. Razlog tome su veći napori zemalja-članica, ali i osvješteniji proizvođači, koji u krizi moraju zadržati svakog kupca.


Lani su, kako kažu podaci Europske komisije, najaktivniji u obavješćivanju potrošača bili Nijemci, koji su preko RAPEX-a poslali 204 obavijesti, zatim Mađari, Cipar i Grčka.