Raskol između Katoličke crkve i irske države zbog pedofilije

Nadbiskup Dublina: Sramim se svoje crkve

Slavka Aničić

Ljut sam i posramljen zbog onih koji u irskoj Katoličkoj crkvi ili u Vatikanu sprječavaju zaštitu djece, rekao je nadbiskup Martin



Nakon što je irski premijer Enda Kenny u parlamentu u srijedu žestoko napao Katoličku crkvu zbog skrivanja svećeničkih pedofilskih zločina u toj zemlji, u četvrtak ga je podržao nadbiskup Dublina Diarmuid Martin.


Nadbiskup Martin je rekao da u Vatikanu i irskoj crkvenoj hijerarhiji postoje grupe svećenika koje pokušavaju potkopati mjere za zaštitu djece od pedofila.


Nadbiskup Martin je izjavio da je impresioniran emocijama koje je premijer Kenny unio u govor u parlamentu kojim je osudio ponašanje irske Katoličke crkve.




»Ljut sam i posramljen zbog onih koji su mislili da mogu izvoditi trikove, zbog onih koji u irskoj Katoličkoj crkvi ili u Vatikanu sprječavaju zaštitu djece«, rekao je nadbiskup Martin te prenio BBC.


Parlament osudio Vatikan


»Razočaran sam. Što činiti kada postoje grupe u Vatikanu ili u Irskoj koje pokušavaju potkopati sve što je učinjeno ili ne žele shvatiti što je učinjeno«, rekao je nadbiskup Dublina te nadodao da je predao više od 70.000 dokumenata Murphyjevom odboru te da je prijavio svaki slučaj zlostavljanja za kojeg je doznao. 


 Dan ranije je premijer Kenny iznio dosad najžešću kritiku Katoličke crkve, rekavši da nedavno objavljeno Izvješće iz Cloynea o optužbama za svećeničku pedofiliju pokazuje da je nužna korjenita promjena u crkvi.

Kenny je ujedno naglasio da povijesna veza između crkve i irske države više nikad neće biti ista te da je izvješće pokazalo da »elitizam, disfunkcija, nepovezanost, narcisoidnost dominiraju Vatikanom«.


Kenny je naglasio da su se zločini prikrivali kako bi se zaštitila reputacija i moć Katoličke crkve. Zatim je donji dom irskog parlamenta usvojio deklaraciju kojom je osudio Svetu stolicu »zbog potkopavanja sustava za zaštitu djece«.


Izvješće iz Cloynea


Nedavno objavljeno Izvješće iz Cloynea pokazalo je da katolička biskupija u grofoviji Cork nije prijavila policiji sve pritužbe na svećeničko zlostavljanje djece.


Povjerenstvo za istragu o biskupiji Cloyne istraživalo je naime kako su visoki crkveni dužnosnici reagirali od 1996. do 2009. kada im je prijavljeno da je 19 svećenika zlostavljalo djecu.


Izvješće iz Cloynea naime pokazuje da je biskup John Magee lagao kada je irskoj vladi rekao da sve svećeničke zločine prijavljuje policiji. Katolička crkva i biskup Magee zatim su se ispričali.