Promakla im vijest

Debakl: Srbijansko pravosuđe raspisalo međunarodnu tjeralicu za Nadom Šakić koja je umrla u veljači

Bojana Oprijan Ilić

Slobodan Homen iz Ministarstva pravde izjavio je nakon raspisivanja tjeralice da očekuje uhićenje Nade Šakić koja po njihovim, očito posve krivim informacijama živi u Argentini. Nada Šakić umrla je 5. veljače i ispraćena je s krematorija u Zagrebu



Interpol Srbije raspisao je međunarodnu tjeralicu za Nadom Šakić (85), zbog sumnje da je sudjelovala u masovnom ubojstvu Srba, Židova i Roma u koncentracijskim logorima Stara Gradiška i Jasenovac tijekom Drugog svjetskog rata.


Vijest koju su objavili gotovi svi srpski mediji ima jednu, poprilično veliku, manu. Nada Šakić je, naime, mrtva pa je traženje njenog uhićenja poprilično bizarno.


Očito srbijanske nadležne službe nisu baš pratile vijesti iz Hrvatske jer da jesu znale bi da je Nada Esperanza Šakić umrla u veljači a njen je ispraćaj održan na zagrebačkom krematoriju o čemu je pisao i Novi list.




Posebno je zanimljiva izjava Slobodana Homena iz Ministarstva pravde koji je naglasio da je očekuje da na osnovu tjeralice bude uhićena. ”U tom slučaju, odmah ćemo tražiti njeno izručenje Srbiji kako bi joj se ovde sudilo za teške zločine za koje se sumnjiči”, rekao je slabo upućeni Homen


Inače, Srbija tereti Nadu Šakić da je zajedno s ostalim ustaškim osobljem logora u Staroj Gradiški maltretirala logorašice, tukla ih i šutirala, gazila po trudnicama, kao i da je sudjelovala u klanju i gušenju više tisuća logorašica.


Sumnja se da je naređivala da se logorašicama u Jasenovcu daje vrlo malo hrane te je na taj način dolazilo do njihove prirodne smrti, kao i da je 21. travnja 1945.godine naredila da se pobiju sve preostale žene, kao i djeca.