Čelnici EU poručili da libijski vođa mora otići, dok u zaraćenoj Libiji njegove snage napreduju

Američki obavještajci: Gadafi pobjeđuje

Portal Novilist.hr

Libijski ustanici izgubili su zamah i vjerojatno neće uspjeti zbaciti Moamera Gadafija s vlasti, izjavio je ravnatelj američke Nacionalne obavještajne službe (NSA) James Clapper



TRIPOLI/BRUXELLES Libijski ustanici izgubili su zamah i vjerojatno neće uspjeti zbaciti Moamera Gadafija s vlasti, izjavio je u četvrtak ravnatelj američke Nacionalne obavještajne službe (NSA) James Clapper.


Prvi američki obavještajac rekao je da su Gadafijeve snage opremljenije i discipliniranije od pobunjeničkih i da će na kraju »režim prevladati«.


Sarkozy i Cameron za akciju


Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u petak u Bruxellesu da je njegova zemlja, zajedno s Britanijom, spremna sudjelovati u ciljanim vojnim akcijama protiv Gadafijeva režima u Libiji, pod uvjetom da to odobri VS UN-a i prihvati Arapska liga.




U petak je održan sastanak 27 čelnika zemalja članica EU-a kako bi uskladili zajedničko stajalište prema libijskoj krizi. Sarkozy također predlaže da se u sjevernoj Africi stvore humanitarne zone za izbjeglice iz Libije.


Britanski premijer David Cameron rekao je da EU mora poručiti Gadafiju da mora otići.


»Tražimo hitan odlazak Gadafija«, kazala je i Angela Merkel no upozorila je da treba »dobro promisliti« što se čini, s čime se složio i njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle. »Ne smijemo si dopustiti da nas se uvuče u rat«, kazao je.


Američki predsjednik Barack Obama voljan je prepustiti drugim zemljama da javno predvode potragu za rješenjem sukoba u Libiji, kažu njegovi savjetnici, a to stajalište odražava nastojanje da uvede skromniji ton u američku vanjsku politiku, ali ga istodobno izlaže kritikama da je slab vođa, piše Washington Post.


Francuska i Velika Britanija izrađuju nacrt rezolucije UN-a o zoni zabrane leta nad Libijom, no Obama se još nije izjasnio podržava li taj plan.


Vođa Libijskog nacionalnog vijeća Mustafa Abdel Džalil pozvao je međunarodnu zajednicu u pomoć, tvrdeći da će, u suprotnom, »Gadafi uništiti zemlju«, te je zatražio uvođenje zone zabrane letenja nad Libijom.


Rais: Milijuni crnaca preplavit će Europu


S druge strane, Gadafi je Europskoj uniji zaprijetio da će prestati podupirati borbu protiv međunarodnog terorizma i imigracije. »Tripoli će pustiti da »milijuni crnaca preplave Europu«, poručio je Gadafi. 


Predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma naredio je zamrzavanje imovine (vrijedne 5 milijardi $) povezane s Gadafijem i njegovim suradnicima.


Arapska liga pak neće dopustiti izaslanicima libijskog režima sudjelovanje na izvanrednoj sjednici danas, no na rubu skupa mogla bi s njima razgovarati.


Libijske vlasti oslobodile su tri nizozemska marinca i prebacile ih u Atenu grčkim zrakoplovom jučer, a također su pustile brazilskog novinara, dok se novinar britanskog Guardiana Gait Abdul-Ahad i dalje smatra nestalim.


Snage odane Moameru Gadafiju ušle su jučer u naftnu luku Ras Lanuf na istoku zemlje i borile se za prevlast nad tim gradom, javili su pobunjenici, a Gadafijev sin Seif al-Islam poručio je da je pobjeda »na vidiku«.


Državna televizija je javila da je Ras Lanuf »očišćen« od pobunjenika i da se vladine snage kreću prema glavnom pobunjeničkom uporištu Bengaziju.