Dovršena imovinsko-pravna priprema za izgradnju CZGO-a

Vlada okončala sporove oko zemljišta: Izgradnja Marišćine može početi krajem 2011.

Andrej Petrak

Iz EU se čekaju dodatna sredstva kojima bi se europsko financiranje ove investicije povećalo s 8,5 milijuna na gotovo 23 milijuna bespovratnih eura iz IPA fonda



– Imovinsko-pravna priprema ovim je dovršena, iako još uvijek traju sudski postupci oko te četiri čestice. No, jedan od najvećih problema je riješen, a sada čekamo da Europska unija odobri dodatna sredstva, kojima bi se europsko financiranje CZGO-a Marišćina moglo povećati s već odobrenih 8,5 milijuna eura na gotovo 23 milijuna bespovratnih eura iz IPA fonda. Vrlo skoro raspisat ćemo natječaj za izvođača radova, a očekujemo kako bi već krajem godine mogli početi s izgradnjom županijske Centralne zone za gospodarenjem otpadom, kaže Šćulac.


Ponudbena cijena otkupa zemljišta na Marišćini iznosila je 70 kuna po četvornom metru, bez obzira na vrstu zemljišta i nasada na čestici. Od 2004. godine, kada je počeo otkup zemljišta za budući županijski deponij, do danas, velika većina vlasnika nekretnina prihvatila je ovu ponudu Ekoplusa, dok je za ostatak onih koji su se odlučili sporiti s državom, novac deponiran na posebnom namjenskom računu.