Raspisan tender za izvođače radova

Već 12 tvrtki iskazalo interes za gradnju deponija na Marišćini

Tihana Tomičić

Natječaj će biti raspisan tri mjeseca, potom će se kroz tri mjeseca raditi na odabiru najboljeg ponuđača, i do 25. studenog bi bio potpisan ugovor sa izvođačem



Prema njegovim riječima, natječaj će biti raspisan tri mjeseca, potom će se kroz tri mjeseca raditi na odabiru najboljeg ponuđača, i do 25. studenog bi bio potpisan ugovor sa izvođačem, te će radovi na gradnji županijskog deponija moći napokon otpočeti.


Podsjećam da je Europska komisija nedavno povećala iznos bespovratnih sredstava za ovaj naš projekt, sa 8,5 na 22,3 milijuna eura. Ta razlika od čak 15 milijuna eura pokazuje da se zaista naša odluka o dodatnim naporima pri traženju tih sredstava, isplatila, i to je kruna višegodišnjeg rada Županije, Grada Rijeke i Ekoplusa – pojašnjava pročelnik za razvoj i infrastrukturu Hrvoje Marušić. Ističe da Europska unija projekt Marišćine sufinancira sa 45 posto udjela, država je osigurala 34 posto, dok Županija i Grad Rijeka osiguravaju svaki po deset posto sredstava za investiciju, a ostatak Ekoplus. Svi dionici ovog projekta uskoro će potpisati i ugovor, kojim će se suradnja na projektu »zapečatiti«, najavio je Marušić.


Prema njegovim riječima, Primorsko-goranska županija dosad je uspješno sudjelovala u 30 europskih projekata, vrijednih 27 milijuna eura, a u provedbi je trenutno još 17 projekata, u vrijednosti 59 milijuna eura (što uključuje i Marišćinu). U fazi kandidature je još devet EU projekata, težine 15,2 milijuna kuna, a kroz projekte Jadranske prekogranične suradnje te kroz zajedničke projekte sa Slovenijom dosad je za razne projekte već osigurano još preko pet milijuna  eura. 




– Naša Županija sigurno je pionir u korištenju europskih pretpristupnih fondova, no vrlo teško je reći jesmo li i najbolji u Hrvatskoj, jer su podaci razmjerno nedostupni. Već podatke o našim gradovima i općinama u tim projektima je teško dobiti, a kamoli o onima koji se tiču Vlade. No, među najuspješnijima smo sigurno – tvrdi Marušić, koji je donedavno bio na funkciji županovog savjetnika za eurointegracije.


On podsjeća da su pretpripstupna EU sredstva uglavnom uvijek bila okrenuta područjima od posebne državne skrbi, pa se na niz natječaja PGŽ nije ni mogla prijavljivati, ali na svim ostalim natječajima PGŽ uvijek sudjeluje.