"Rijeka dobrog stripa"

Zvijezde devete umjetnosti stižu na Rječinu

Vedrana Simičević

Kao gosti najavljeni su Igor Kordej – apsolutna legenda strip scene bivše Jugoslavije, član kultnog Novog kvadrata i čovjek kojem su uratke objavljivali svjetski izdavački velikani poput DC Comicsa, Dark Horsa ili Marvela, te Jules Radilović, jedan od najpoznatijih »veterana« stripa na cijelom području bivše Jugoslavije



RIJEKA U Rijeci se događa apsolutno sve osim stripa, pa je bilo vrijeme da Rijeka dobije i svoj strip festival, objasnio je Zoran Žmirić, svojevrsni umjetnički selektor prvih međunarodnih Dana strip kulture u Rijeci, nazvanih »Rijeka dobrog stripa«, razloge za pokretanje jedne ovakve manifestacije. A ako se po jutru dan poznaje, dotičnom se festivalu stripa sigurno dobro piše, jer Riječane od 10. do 12. prosinca očekuju tri dana nakrcana događajima s predznakom devete umjetnosti.


Manifestacija će okupiti neke od najvećih zvijezda hrvatskog stripa. Kao gosti najavljeni su Igor Kordej – apsolutna legenda strip scene bivše Jugoslavije, član kultnog Novog kvadrata i čovjek kojem su uratke objavljivali svjetski izdavački velikani poput DC Comicsa, Dark Horsa ili Marvela, te Jules Radilović, jedan od najpoznatijih »veterana« stripa na cijelom području bivše Jugoslavije. U Rijeku će navratiti i Branislav Kerac, autor legendarnih strip junaka Cat Claw, Kobra, Billy The Pljuc, koji je crtao i Tarzana i Velikog Bleka, te Frano Petruša, kojem je nedavno prvi dugometražni strip »Papak« objavio veliki francuski izdavač »Dargaud«. U ulozi dobrog duha festivala, društvo će im među gostima činiti i lokalni as Ivan Mišković, splitska umjetnica Helena Bulaja, koja je i osmislila vizualni identitet ovih riječkih dana strip kulture, te cijeli niz drugih autora stripa, glazbe i filma.


Vodeći se željom da na festivalu objedine što više stripovskih »aspekata«, festival je nakrcan koncertima, izložbama, projekcijama filmova – poput »Živih i mrtvih« Kristijana Milića i poznatog animiranog filma »Persepolis«, te radionicama i predstavama. Impozantan je i broj gradskih lokacija na kojima se festival događa, od Palacha, muzeja Peek & Poke, Sterea, knjižare RiBook, do Arce Fiumane, gradske čitaonice, Belgian Puba i Art kina Croatia. Valja istaknuti dvije vrlo zanimljive tribine – onu na temu »Balkanskog ratnog pisma« na kojoj će govoriti Igor Kordej, Frano Petruša, Kristijan Milić, Miljenko Marin i Zoran Žmirić, te onu o novim tehnologijama u stripu. Na natječaj za najbolji strip uradak, istaknuo je Svetozar Nilović Tozo, glavni organizator iz Peek & Poka, pristiglo je više stotina radova iz svih dijelova Europe, a u posljednji trenutak status »međunarodnog«, riječkom su festivalu stripa potvrdili i gosti koji su se sami javili – Zlatko Krstevski, strip promotor iz Makedonije, te Jovan Gvero, direktor Vojvođanskog strip vikenda iz Novog sada. Osim bogatog programa, na burzi stripa u Palachu moći će se kupiti više od tristo strip naslova.