U subotu Međunarodni dan planetarija

Riječki planetarij posjetilo više od 20 tisuća ljudi

Andrej Petrak

Široj javnosti pokazat će se fantastičan svijet planetarija i objasniti specifičnosti jedinog planetarija s digitalnom tehnologijom u ovom dijelu Europe



Riječki Astronomski centar u utorak kreće s novom, proljetnom programskom shemom čija je okosnica »Dotaknuti rub svemira«, dokumentarac Europske svemirske agencije, o svemirskim teleskopima.


Kako nastaju nove zvijezde i kakav je njihov životni vijek, kako izgleda zviježđe Oriona i zbog čega je Orionova maglica zanimljiva znanstvenicima za promatranja? Odgovore na sva ova pitanja, kao i o oblicima svjetlosti koje proučavaju svemirski teleskopi Planck i Herschel, gledatelji će imati priliku saznati u ovom uzbudljivom filmu sofisticirane tehnologije.


»Dotaknuti rub svemira«, kao i prethodni filmovi, sinkroniziran je na hrvatski jezik, a produkciju potpisuje Olja Dešić, dok su glasove, uz Dešića, dali Alen Liverić, Bojan Lakoš, Dražen Zima te Leo Rumora. Film će se prikazivati srijedom, četvrtkom i subotom u 19.30 sati.





Posjetitelje planetarija u proljetnom programu očekuje i stručno vođena prezentacija »Safari Sunčevim Sustavom«, namijenjena predškolcima i osnovnoškolcima, koji će tijekom 20 minuta imati priliku »posjetiti« najzanimljivija mjesta našeg prvog susjedstva, te upoznati najosnovnija obilježja Sunca, Zemlje i ostalih planeta.


Prezentacija je na rasporedu subotom u 11 sati u sklopu »Matineje za najmlađe«, te utorkom u 10 sati za organizirane grupe. Vodič noćnim nebom dobit će svoju proljetnu varijantu petkom u 19.30 sati, a u sklopu retrospektivnog programa moći će se pogledati »Utrka do Zemlje«, utorkom u 19.30 sati, te »Misija: Mars«, petkom u 19.30 sati. Promatranja u zvjezdarnici i dalje će se odvijati subotom od 20.30 sati.