Put pustinje Mojave

Riječanka Iva Butorac prva Hrvatica u svemiru!

Edi Prodan

Iva će s posebnom svemirskom letjelicom Lynx Marc I u svemir poletjeti iz poznate kalifornijske zračne i svemirske luke u pustinji Mojave



RIJEKA – Riječanka Iva Butorac prva je stanovnica Hrvatske koja će imati prigodu zemaljsku kuglu promotriti iz svemira!


Rezultat je to završnog izvlačenja nagradne igre “Čuda se događaju” Generali osiguranja koje se održalo u ponedjeljak navečer u zagrebačkoj Areni ispred 15 tisuća gledatelja, kao uvod u hokejaški spektakl, utakmicu između Medveščaka i Olimpije.



Iva će morati proći specijalne liječničke preglede te posebne pripreme, a samom polijetanju prethodit će višednevni aklimatizacijsko-turistički posjet Kalifoniji





Da bi došla u konkurenciju za glavnu nagradu, let u svemir, Iva je najprije morala imati prvu dozu sreće, točnije morala je pobijediti na izlučnom, mjesečnom natjecanju. Nagradna igra trajalaje tijekom većeg dijela 2010. godine, a na velikom, spektakularnom finalu u Areni koje je vodila Ida Prester u konkurenciji je bilo ukupno deset natjecatelja.


Pozitivni strah


– Ne, nisam se nadala osvajanju glavne nagrade ali sada, kad sam nakon prospavane noći postala svjesna onog što me čeka, moram priznati da se javlja i nekakva kombinacija između treme i ako tako mogu reći - pozitivnog straha.


Točnije, mislim da me već danas počinje “pucati” lagani adrenalin. Što će tek biti kad se budem našla u situaciji pred polijetanje, ne mogu ni zamisliti, rekla nam je koliko umorna, jer nagrada se u Zagrebu dostojno proslavila, toliko i sretna Iva Butorac. I ma koliko izgledalo nestvarno, nagrada let u svemir je – istinita.


Iva će s posebnom svemirskom letjelicom Lynx Marc I u svemir poletjeti iz poznate kalifornijske zračne i svemirske luke u pustinji Mojave.


Riječ je uostalom o mjestu odakle je 21. lipnja 2004. godine i krenuo prvi komercijalni let u svemir. Na visini od 60 kilometara Iva Butorac će pak kao jedini putnik, dakako uz iskusnog astronauta Ricka Searfossa koji će letjelicom upravljati, poletjeti do visine od 61 kilometar odakle se vrlo jasno vidi da je – Zemlja okrugla.


To je ujedno i gornja granica stratosfere, dakle sloja zemljinog omotača koji sadrži ozon što nas štiti od štetnog zračenja iz svemira te mezosfere u kojoj dolazi do naglog pada temperature. Upravo zbog toga Ivina će se letjelica naći u zoni vjetrova koji pušu brzinama od više stotina kilometara na sat!



Vrijednost čitave ”operacije svemir by Generali” je 95 tisuća dolara, a sam trošak leta iznosi više od 60 tisuća američkih dolara



No, nema straha po sigurnost tako da će se promatranje Zemlje s visine od 60 kilometara biti potpuno sigurno. Da sve ne bi ostalo samo u osobnoj memoriji, Ivu će na njenom sjedalu i u raznim putnim situacijama od kojih će neke biti i u bestežinskom stanju, pratiti kamera pa će joj na kraju biti uručen DVD s filmom njezinog svemirskog putovanja.


– Ne razmišljam u kategoriji straha već u kategoriji izazova.  Kao prvo još uvijek ne mogu vjerovati da me sreća toliko voli. Naime, da bih dobila glavnu nagradu najprije sam morala osvojiti onu mjesečnuvrijednu deset tisuća kuna. a sada još i ovo, istaknula je Iva.

Ni sekunde mira


Nije zbunjena samo Iva već se u sličnom stanju, kako nam je rekla, nalaze i njezini bližnji. Većina je ponosna i ushićena tako da nema ni riječi o odustajanju od ove izazovne, ali u svakom slučaju i ekstremne nagrade. K tome, nema više ni sekunde mira po Ivu. Krenula je i višestruka medijska ofenziva pa sretna Riječanka trči sa snimanja na snimanje. Nakon foto-sessiona za Novi list, na red su došle i kamere RTL-a.


– Ne brinite, ekskluzivne snimke svakako će prvi dobiti Novi list, istaknula je na kraju razgovora sretna Iva Butorac. Dodajmo još da će prije samog leta okvirno planiranog s prelaska ljeta u jesen Iva morati proći specijalne liječničke preglede te posebne pripreme, a samom polijetanju prethodit će višednevni aklimatizacijsko-turistički posjet Kalifoniji. Vrijednost čitave ”operacije svemir by Generali” je 95 tisuća dolara, a sam trošak leta iznosi više od 60 tisuća američkih dolara.