Neizvjesna sudbina napuštenih ljubimaca

Veterinarska inspekcija zatvorila azile za napuštene pse na Marinićima

Andrej Petrak

Formalni je razlog zatvaranju činjenica da azili na Marinićima nemaju rješenje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja o obavljanju djelatnosti skloništa za životinje. Azili po zakonu moraju biti registrirani i udovoljavati uvjete, od veličine kaveza, do zaposlenika, te cijeli niz drugih propisa



RIJEKA – Veterinarska inspekcija zatvorila je dva azila za napuštene pse na Marinićima, koje godinama vode udruge Capica i Riječka udruga prijatelja životinja. U dva susjedna skloništa u Marinićima trenutno je smješteno čak stotinu pasa, kojima zasad prijeti neizvjesna sudbina. Psi su unatoč zabrani još uvijek smješteni u azilima, a saznajemo da će u svojim kućicama i ostati dok im se ne pronađu udomitelji ili kakav prikladni smještaj.


Iako po zakonu nakon 60 dana napušteni psi mogu biti eutanizirani, iz Veterinarske inspekcije uvjeravaju kako je to zadnja moguća opcija, te da će se učiniti sve da se psima pronađe dom.


Predsjednica udruge Capica Bonnie Herceg objašnjava kako rješenje Veterinarske inspekcije o zatvaranju azila, u kojem je trenutno smješteno 57 pasa, još uvijek nije primila.– Jedini dokument Veterinarske inspekcije kojeg smo dobili zapisnik je provedenog nadzora, u kojem je zamjereno to što psi nisu čipirani i cijepljeni protiv bjesnoće. Učinit ćemo sve da u roku do 13. lipnja uklonimo sve zamjerke koje mogu biti uzroci zatvaranja. Zahvaljujući primljenoj donaciji osigurali smo čipove za sve pse, a zasad možemo 70 pasa cijepiti protiv bjesnoće. Svi psi bit će cijepljeni bez troška za Grad i time ćemo, vjerujem, riješiti osnovne zamjerke Veterinarske inspekcije. Što se tiče cijepljenja pasa, velik problem je u tome što je cijena od 130 kuna propisana od Ministarstva. Jasno je da se za naših pedesetak pasa radi o ogromnim novcima, kaže Herceg.

Formalni je razlog zatvaranju činjenica da azili na Marinićima nemaju rješenje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja o obavljanju djelatnosti skloništa za životinje. Azili po zakonu moraju biti registrirani i udovoljavati uvjete, od veličine kaveza, do zaposlenika, te cijeli niz drugih propisa.




Činjenica je da i ostali azili na riječkom području, onaj Udruge za zaštitu životinja Rijeka na Viškovu, te sklonište Udruge Lunjo i Maza također nemaju formalnu dozvolu za rad, ali ta se situacija godinama tolerirala, jer stotine napuštenih pasa jednostavno nemaju gdje biti smješteni. U slučaju dva azila na Marinićima Veterinarska je inspekcija bila prisiljena postupati po zakonu, jer je stigla pritužba na njihov rad od skupine bivših volontera, nezadovoljnih uvjetima u prihvatilištu.


Jedino legalno prihvatilište ono je Veterinarske stanice Rijeka u Liču, međutim njihovi kapaciteti dovoljni su za smještaj samo dvadeset pasa. Grad Rijeka, kao i ostali gradovi i općine u riječkom prstenu, godinama ignoriraju odredbe Zakona o zaštiti životinja, koji lokalnim samoupravama nalažu otvaranje ili financiranje azila za napuštene životinje na svojem području.


Ovakva indolentnost i šlamperaj nadležnih mogući su, jer zakon, nažalost, nije predvidio nikakve sankcije za lokalne samouprave koje nisu otvorile azil, a jedini je svijetli primjer, zasad u Hrvatskoj, zagrebačko prihvatilište Dumovec.


Rješavanje problema tisuća napuštenih pasa na riječkom području tako je palo na pleća nekolicine volontera, koji se u nemogućim uvjetima uz pomoć dobrih ljudi iz dana u dan brinu za kućne ljubimce, spašene od nezavidne sudbine na ulici. Prihvatilište udruge Capica godinama djeluje u neadekvatnim uvjetima, jer boksovi za pse smješteni su u malom dolcu, zbog čega se nakon svake kiše cijeli prostor pretvori u blato. Dodatan problem predstavljaju i zimske hladnoće, zbog čega se psima ledi voda u posudama, a njihove kućice konstantno se krpaju limovima i ostalim priručnim materijalima. Međutim, i taj i takav smještaj jedini je spas za stotine pasa, koje su njihovi neodgovorni vlasnici napustili i prepustili ulici.