Dodjeljene nagrade Saveza inovatora PGŽ-a

Robertu Blažiću za diferencijal trkaćeg bolida nagrada “Ivan Luppis”

Andrej Petrak

Prva nagrada Saveuza inovatora uručena je Andreu Tibljašu i Mariu Tibljašu s mentorom Željkom Tibljašem iz Elektroindustrijske i obrtničke škole za »Pametni prozor«



RIJEKA Robert Blažić dobitnik je nagrade Ivan Luppis za prošlu godinu, najvišeg godišnjeg priznanja, što ga Savez inovatora Primorsko-goranske županije dodjeljuje za iznimna postignuća invetivnog rada. Blažiću je visoko priznanje uručeno za inovaciju »diferencijal trkaćeg bolida«, koja je prošle godine pokupila niz nagrada i priznanja na hrvatskim i svjetskim izložbama, uključujući srebrnu medalju na Britanskom sajmu inovacija, te zlato na sajmu mladi@inovacije u Kastvu i osječkoj Inovi.



Priznanja za zapažene radove dobili su Haris Muratović i Enrico Buić s mentorima Borisom Caputom i Ines Milčić iz In kluba inovatora i ZTK Rijeka, Mauro Josipović s mentoricom Ružicom Kamenjašević iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo, Dorijan Plišić i Matea Polić s mentorima Borisom Caputom i Ines Milčić iz In kluba i ZTK Rijeka, Adriana Milić i Andrej Simonović s mentorima Borisom Caputom i Ines Milčić iz In kluba i ZTK Rijeka, Nikola Grgurić i Vedran Milih s mentorom Mile Kolićem iz Elektroindustrijske i obrtničke škole, Ernest Pijalić s mentorom Borisom Caputom iz Elektroindustrijske i obrtničke škole, Antonio Močibob s mentorom Vladom Vukušićem iz Elektroindustrijske i obrtničke škole, Hrvoje Ostović, Marko Lučić i Ivan Priskić s mentorima Borisom Caputom i Ines Milčić iz In kluba i ZTK Rijeka, Stefania Lindi i Mateo Barić s mentorima Borisom Caputom i Ines Milčić iz IN kluba i ZTK Rijeka, Silvia Husan, Luka Grubišić i Marino Pros s mentorima Borisom Caputom i Ines Milčić iz In kluba i ZTK Rijeka, Mateo Barić s mentorom Borisom Caputom iz Elektroindustrijske i obrtničke škole, Filip Domitrović s mentoricom Ružicom Kamenjašević iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo, Robert Blažić, Ivan Maglica, Danijela Turk, Igor Felc, Hrvoje Novak, Goran Tomac i Paško Kelava s mentorom prof. dr. sc. Vladimirom Medicom iz Riteh Racing Teama Tehničkog fakulteta, te Tara Pilepić i Dalibor Dukić  s mentorima Borisom Caputom i Ines Milčić iz In kluba i ZTK Rijeka.





Mladi je inovator svoj diferencijal razvio za trkaći bolid RRCX, na čijoj su konstrukciji studenti riječkog Tehničkog fakulteta radili pune dvije godine u sklopu natjecanja Formula Student. Ritehov tim prošle se godine, uz financijsku pomoć sponzora, među kojima je i In klub inovatora, članica Saveza riječkih inovatora, natjecao na dvije utrke u sklopu Formule Student, a na obje su postigli sjajne rezultate, uključujući prvo mjesto u jednoj od kategorija natjecanja, dok su za konstrukciju i inovativnost Blažićevog diferencijala dobili brojne pohvale.


– Zahvaljujem se svima koji su me predložili za nagradu, kao i In klubu i Zajednici tehničke kulture Rijeka na uloženom trudu za prijave nastupa na sajmovima i izložbama inovacija. Nastavit ću se baviti razvojem inovacija, a potrudit ću se ponoviti ovu uspješnu priču i tijekom 2011. godine, rekao je Blažić, dodajući da kao vođa Riteh Racing Teama uz stare i desetak novih članova radi na bolidu za novu sezonu natjecanja.


Savez inovatora PGŽ i In klub inovatora na svečanosti su dodjelili i godišnja priznanja mladim inovatorima, a prva nagrada uručena je Andreu Tibljašu i Mariu Tibljašu s mentorom Željkom Tibljašem iz Elektroindustrijske i obrtničke škole za »Pametni prozor«. Drugu nagradu podijelili su Ante Topić s mentorom Dragom Krajinom iz Elektroindustrijske i obrtničke škole za »Regulaciju svjetla IR daljinskim upravljačem«, te Anton Bačić i David Dodaj s mentoricom Ružicom Kamenjašević iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo za »Bežični videonadzor preko TV ekrana«, dok su treću nagradu osvojili Filip Đurić i Luka Negovetić s mentorima Borisom Caputom i Ines Milčić iz In kluba inovatora i ZTK Rijeka za »LED list svjetlo s regulacijom«.


Boris Caput dobio je nagradu za najboljeg mentora u prošloj godini, dok su priznanja za poticanje inovatorskog rada mladih dobile Elektroindustrijska i obrtnička škola, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo, Tehnički fakultet Riteh Racing Team, te Srednja škola za primijenjenu umjetnost.