Potpisan ugovor o financiranju gradnje CZGO Marišćina

Kosor: Naša Rijeka bit će ljepša, čišća i zdravija

Tihana Tomičić

Predsjednica Vlade istaknula je da će njezina Vlada ukupno do kraja mandata u sanaciju niza odlagališta otpada u Hrvatskoj uložiti oko milijardu i pol kuna. »Od 299 odlagališta komunalnog otpada, već 97 je potpuno sanirano«, kazala je Kosor



RIJEKA –  Potpisom ugovora o zajedničkom financiranju projekta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina za područje Primorsko-goranske županije u ukupnoj vrijednosti od 49,3 milijuna eura, stvoreni su svi uvjeti da gradnja Marišćine započne. Izvođač radova izabrat će se na javnom natječaju do kraja godine, radovi će započeti početkom 2012. godine, i potom će do 2014. godine prva faza projekta biti dovršena.


– Najvažnije je od svega što ovaj projekt dokazuje da Europska komisija ima razumijevanja za naš rad, to je važna potpora Hrvatskoj i pokazatelj kako treba raditi – izjavila je na potpisivanju ugovora premijerka Jadranka Kosor, koja je realizatorima projekta poručila da se nada da neće kasniti niti jedan dan u odnosu na planove. »Naša Rijeka bit će ljepša, čišća i zdravija«, kazala je Kosor.


Predsjednica Vlade istaknula je da će njezina Vlada ukupno do kraja mandata u sanaciju niza odlagališta otpada u Hrvatskoj uložiti oko milijardu i pol kuna. »Od 299 odlagališta komunalnog otpada, već 97 je potpuno sanirano«, kazala je Kosor. Ona podsjeća da EU sufinancira slične projekte i u Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, ali PGŽ je prva koja je u potpunosti zatvorila konstrukciju za novo odlagalište i kreće u radove.




Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Zlatko Ivaniš, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i direktor tvrtke Ekoplus, koja vodi projekt uređenja centra, Dušan Šćulac, a odnosi se na hrvatski dio sredstava za projekt.


Naime, projekt je sufinancirala EU iz svojih fondova s 22,3 milijuna eura, državni Fond za zaštitu okoliša sa 11 milijuna eura,  a  Primorsko-goranska županija, grad Rijeka i Ekoplus sa 16 milijuna eura.


– Ovo je velik događaj za Primorsko-goransku županiju, jer rijetko imamo priliku potpisivati ugovore za kapitalne projekte za desetljeća unaprijed. Pokazali smo da postoji partnerstvo između države, regionalne i lokalne samouprave i Europske unije – rekao je župan Zlatko Komadina, ističući da se Županija u ovom projektu pojavila uz Grad Rijeku u ime preostalih 35 gradova i općina u svom sastavu, koje nemaju financijsku snagu za ovakav poduhvat.


– Na početku smo kraja jednog velikog posla, dugo pripremanog. Ovo je prvi ovakav centar u Hrvatskoj koji će biti sagrađen po svim europskim standardima, a ujedno i jedan od većih projekata sufinanciranih iz pretpristupnih fondova – rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel. Ističe, međutim, da unatoč tome što je Grad Rijeka već dosad u pripremu i u cestu uložio 97 milijuna kuna, preostaje još tri milijuna eura investiranja u Marišćinu, tako da samo Grad ukupno izdvaja 130 milijuna kuna u projekt. Doista, dobivamo trajno i kontinuirano rješenje, a ujedno i saniramo postojeći deponij Viševac, istaknuo je Obersnel.


Uspostavljanje novog integriranog sustava gospodarenja otpadom u PGŽ obuhvaća ne samo izgradnju deponija na Marišćini, nego i pet pretovarnih stanica na Krku, Cresu, Rabu te Novom Vinodolskom i Delnicama, kao i sanaciju svih postojećih odlagališta.