Ne žele model iz Ploča

Radnici i umirovljenici traže da se u otkup dionica Luke uključi i Grad Rijeka

Marinko Glavan

Očekuje se da bi u prvom krugu oko 2.500 radnika i umirovljenika otkupilo po 400 dionica svaki, a za eventualni drugi krug u portfelju HFP-a bi ostalo još oko 400.000 dionica u čiju bi se kupnju, smatraju, trebao uključiti i Grad i tako napokon postati dioničar



– Ne možemo pristati na uvjete kao u slučaju Luke Ploče i zbog toga što su se tamošnji sindikati dogovorili s Vladom na svoju ruku, pa ne želimo da se nas primjenjuje ono što je ispregovarao netko drugi. Osim toga, zaposlenici su sada tamo postali većinski vlasnik, dok mi nismo niti blizu toga, zbog nepravde koja nam je učinjena u pretvorbi, nakon koje bivši sadašnji radnici u svom vlasništvu drže manje od jedan posto dionica, kazao je Zupčić.


Sindikalisti i umirovljenici Luke umjesto modela primijenjenog u Pločama, traže od Vlade da odlukom omogući upis i kupnju dionica sadašnjim radnicima i umirovljenicima po nominalnoj cijeni od 100 kuna, uz jedan posto popusta za svaku godinu radnog staža u Luci Rijeka i popust od 50 posto za plaćanje dionica jednokratno u gotovini. Moratorij za prodaju dionica pri tom bi bio dvije godine, za razliku od pet godina koliki je u Pločama. Takav je prijedlog upućen i Petru Čobankoviću kao predsjedniku Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, od kojeg je zatražen i hitan sastanak radi ubrzanja procesa.


Očekuje se da će zainteresiranih za otkup biti oko dvije i pol tisuće, kazao je Domian, a u prosjeku bi u prvom krugu otkupili oko 400 dionica svaki, što je ukupno oko milijun dionica. Tako bi u vlasništvu HFP-a za eventualni drugi krug, u kojem bi se dionice prodavale radnicima i umirovljenicima bez popusta preostalo oko 400 tisuća dionica, pa sindikati i umirovljenici predlažu da se u tom krugu u privatizaciju uključi i Grad Rijeka, koji bi tima napokon postao i dioničar Luke. Radnici, umirovljenici i Grad u tom bi slučaju bili vlasnici oko 25 posto dionica Luke Rijeka.