Riječani na ulicama

Prosvjed u Rijeci: Ukrali ste nam sadašnjost, budućnost ne damo, Pernar je budalaš

Andrej Petrak

Prosvjednici su nosili transparente "Sloboda narodu", a predvodio ih je riječki aktivist Marin Miočić Stošić s transparentom "Odlazi HDZ bagro, ukrala si nam sadašnjost budućnost ne damo"



RIJEKA – “HDZ lopovi, Hrvatsku ste sjebali!” i “Jaco, odlazi!”, glavne su poruke mirnog prosvjednog mimohoda tristotinjak Riječana u organizaciji Marina Miočića-Stošića i facebookovaca okupljenih oko stanovite anarhosindikalističke organizacije “Slobodarski blok”. Prosvjednici su izvijesili transparente “Sloboda narodu”, a predvodio ih je Miočić-Stošić koji je nosio plakat s natpisom “Odlazi HDZ bagro, ukrala si nam sadašnjost – budućnost ne damo”.


Povorka se od Radio Rijeke uputila prema Jadranskom trgu, gdje su prosvjednici zapalili svijeće ispred Erste banke u znak sjećanja na propalu Riječku banku, a uz povike “HDZ lopovi!” zapaljene su svijeće i ispred obližnje središnjice HDZ-a. Predstavnici Slobodarskog bloka pročitali su proglas u kojem se ističe kako će se pojavljivati “da bi obranili socijalna prava te da bi tjerali strah u kosti onima koji parazitiraju na našem radu i životu”.


Prosvjednici su se zatim uputili preko Korza do Mosta hrvatskih branitelja, a zastali su ispred Gradske uprave, gdje su zapalili svijeće u sjećanje na »tužnu činjenicu da je Rijeka ostale bez industrije«.




– Ivo Sanader je najveći zločinac! I mene je prevario jer sam mu vjerovao. HDZ je zločinačka organizacija, a naše društvo je uništeno i ne znam tko nam može pomoći. Gledam građane po kafićima koji se ponašaju kao da nam je dobro, a nama nikako nije dobro, rekao je prosvjednik Muhidin Muharemović.



Na Mostu branitelja Miočić-Stošić pozvao je okupljene da na  izborima glasuju za one koje mogu promjeniti situaciju u Hrvatskoj, na što su prosvjednici počeli skandirati da nema takvih i da “treba odustati od političara, ako želimo preživjeti”.


– Ljudi, morate se sami izboriti za vaša prava! Skupljajte se upravo na ovakav način u vašim lokalnim zajednicama, jer sustav treba unuštiti odozdola, izjavila je uz ovacije prosvjednika Zorana iz Slobodarskog bloka.


Jedna Riječanka pokušala je iskoristiti prosvjed za promociju Ivana Pernara i “Pernarovaca”, ali je otjerana zvižducima: “Pernar je budalaš!”. Predstavnici Slobodarskog bloka najavili su novi prosvjed za subotu u 19 sati kod Konta.