Ludovanje na riječkoj šetnici

Pogledajte kako su se riječki maturanti na Korzu oprostili od srednje škole

Siniša Pucić



Gotovo je gotovo, skandiralo se Korzom iz ustiju  nekoliko tisuća riječkih maturanata, koji su i ove godine posljednji dan srednjoškolskog obrazovanja iskoristili da nakon ranojutarnjeg pozdrava s profesorima i školskim klupama u kojima su proveli lijepe ili manje lijepe trenutke, no svakako sve za pamćenje, zajedno s vršnjacima iz drugih škola izbace iz sebe svu erupciju oduševljenja, ali i tuge, jer đačko doba proteklo je vrlo brzo. To se odražavalo u međusobnom zajedništvu, stečenom u tri ili četiri godine školovanja, izraženom kroz zajedničku pjesmu i svirku, kao i navijačko skandiranje svome razredu, gradu i nogometnom klubu. Kreativnost sada već bivših školaraca došla je ponajviše do izražaja u izradi raznobojnih majica.  


Manje ljepša strana njihove kreativnosti, nažalost, izražena je u već viđenom scenariju, preuzetom od prijašnjih generacija, a od kojeg najviše koristi imaju trgovci s brašnom, jajima, balonima i pištoljima na vodu. Sve to je i ove godine u nemjerljivim količinama završilo na glavama, majicama i trapericama svih koji su školu završili bez “komada”. Toga su se najviše pribojavali oni koji glavnu riječku šetnicu ne mogu izbjeći ni da hoće, pa se razuzdaniji dio maturanata, nerijetko pod utjecajem alkoholnih mješavina, nije libio brašnom počastiti prolaznike svih generacija, koji tu gestu nisu baš najsrdačnije prihvatili. Prema viđenom, glavna meta bili su umirovljenici, i to oni u odjelima, a nastradali su i novinari u potrazi za izjavama vladara riječkih ulica kojima ni policija nije bila ravna, promatrajući događanje naroda iz prikrajka. 


 Uglavnom, svi oni koji su na sebi okusili smjesu brašna, jaja i vode, od čega bi se kruhom zasigurno nahranilo nekoliko domova za nezbrinutu djecu i umirovljenike, s pravom su se spominjali gradske vlasti, koja ni ove godine barem jednim prigodnim sadržajem nije uspjela odvući pozornost maturanata od festivala pijanstva i razbacivanja hranom, osim što im je barijerama i zaštitarima onemogućila kupanje u fontanama, a što je već brojna riječka mladež nadoknadila “after partyjem” na plažama Kostrene i Opatije.  Sušački maturanti su i ove godine upriličili oproštajnu roštiljadu na zadovoljstvo cijelog školskog osoblja i primjer ostalima, a u riječku luku uplovio je brod “Vila Velebita” s maturantima Pomorske škole Bakar, koji su potom predviđeno vrijeme za ludovanje ispunili grijanjem stolica. Naime, nakon feštanja, mnoge maturante već trese prava ispitna groznica državne mature, jer put do dobivanja svjedodžbi u srpnju još je dug.