Preseljenje pri kraju

Nastava Filozofskog i Učiteljskog fakulteta od ponedjeljka na Trsatu

Ingrid Šestan Kučić

Svakodnevno se namještaj i oprema prevoze u Sveučilišni kampus, a već sada je sve spremno za odvijanje nastave u novoj zgradi, kaže dekan Filozofskog fakulteta dr. Predrag Šustar



RIJEKA Useljenje u novu zgradu Filozofskog i Učiteljskog fakulteta u Sveučilišnom kampusu nalazi se u završnoj fazi, a prema najavama dekana Filozofskog fakulteta prof. dr. Predraga Šustara sav bi namještaj trebao biti preseljen do sredine ovog tjedna, dok će nastava za studente u novoizgrađenom objektu započeti već u ponedjeljak. 



U izgradnju Sveučilišnog kampusa do sada je uloženo 600 milijuna kuna, a nakon Filozofskog i Učiteljskog fakulteta, vrata studentima do kraja siječnja trebao bi otvoriti i objekt prehrane, a do kraja veljače Građevinski fakultet. Tijekom proljeća očekuje se i otvorenje zgrade Sveučilišnih odjela, a sve zajedno se radi o 70 tisuća četvornih metara novoizgrađenog prostora.





– Iseljenje s dosadašnjih lokacije koje je koristio Filozofski fakultet traje već više od tjedan dana i nalazimo se pri kraju. Svakodnevno se namještaj i oprema prevoze u Sveučilišni kampus, a već sada je sve spremno za odvijanje nastave u novoj zgradi. Najprije smo započeli s iseljevanjem zgrade na Kolobučarićevom trgu, potom zgrade u Omladinskoj, a posljednji na redu je Odjel psihologije koji je do sada djelovao u zgradi Akademije primijenjenih umjetnosti. Od ponedjeljka će napokon Filozofski fakultet biti objedinjen na jednom mjestu, a jedino što nećemo uspjeti preseliti do kraja je referada i knjižnica. Naime, preseljenje tih službi ide malo sporije jer se radi o velikoj količini građe, međutim to će se rješavati u hodu, tijekom siječnja. Bez obzira na to, nastava u novoj zgradi može početi u ponedjeljak, pojašnjava dekan. 


Radi se o zgradi površine 21.015 četvornih metara koja je projektirana kao zajednički kompleks triju korisnika jer uz dva fakulteta, u njoj će biti smješten i Studentski savjetovališni centar. Najveći dio objekta zauzet će Filozofski fakultet i njegovih 11 odsjeka koji će se prostirati na površini od 12.500 četvornih metara, dok će se Učiteljski fakultet sa svoja dva odsjeka smjestiti na 3 tisuće četvornih metara. Ta zgrada može primiti 1.960 studenata, kao i 225 osoba nastavnog i administrativnog profila, a ukupno će raspolagati s 20 učionica, četiri računalne učionice, 25 predavaonica, 138 kabineta, četiri praktikuma i 18 prostorija za seminare. Zgradu su prema projektu tima Hildegard Auf Franić, Tina Svena Franića i Vanje Ristera izradili djelatnici splitske tvrtke Lavčević, a sukladno impozantnim gabaritima njena vrijednost iznosi 158 milijuna kuna.