Prometnica otvorena za građane od 11.50 sati

Konačno! Kosor otvorila famoznu riječku cestu D-404

Darko Pajić

Izrazivši zadovoljstvo što je cesta konačno otvorena, gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je i kako je ogorčen činjenicom što se D-404 gradila toliko dugo. U prisutnosti premijerke potpisan je i ugovor o sufinanciranju centra gospodarenja otpadom Marišćina



RIJEKA – Premijerka Jadranka Kosor otvorila je danas famoznu cestu D-404. 


Prometnica, koja se gradila osam godina i u čija je 3 i pol kilometra uloženo 640 milijuna kuna, trebala bi značajno rasteretiti promet u Rijeci, a njeno je otvaranje najavljivano više od deset puta.


Izrazivši zadovoljstvo što je cesta konačno otvorena, riječki je gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio i kako je ogorčen činjenicom što se D-404 gradila toliko dugo.




– Zaista ne vidim zbog čega smo morali čekati zadnje dvije godine kada je cesta praktički bila dovršena, rekao je Obersnel.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je kako cestu D-404 vidi kao spoj prema Križišću odnosno Žutoj Lokvi i putu prema Dalmaciji


Premijerka Kosor pohvalila se “izuzetnim ulaganjima u Rijeku” naglasivši kako se na razini svih projekata radi o investicijama od 4 i pol milijardi kuna.


-To pokazuje kako se ulaže razvoj svih dijelova Hrvatske bez obzira tko bio na vlasti na gradskoj ili županijskoj razini, rekla je Kosor. Premijerka je na Obersnelovu kritiku o odugovlačenju s otvaranjem  samo kratko izjavila kako “nije vrijeme da se vraćamo u prošlost”


U pratnji premijerke Kosor bili su i ministri Božidar Kalmeta te Branko Bačić, ali oni nisu davali izjave.


Cesta otvorena za građane u 11.50 i građani su je već počeli koristiti.



U nazočnosti predsjednice vlade Jadranke Kosor danas je u Rijeci potpisan i ugovor o zajedničkom financiranju projekta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina za područje Primorsko-goranske županije u vrijednosti od 49,3 milijuna eura.


Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Zlatko Ivaniš, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i direktor tvrtke Ekoplus, koja vodi projekt uređenja centra Dušan Šćulac.


Projekt je sufinancirala EU iz svojih fondova s 22,3 milijuna eura, FZOEU s 11 milijuna eura  a  Primorsko-goranska županija, grad Rijeka i Ekoplus  sa 16 milijuna eura.


Dva velika projekta


Predsjednica vlade Kosor je kazala da je u drugom tromjesečju ove godine ispunjen cilj pokretanja dvaju velikih projekata centara za gospodarenje otpadom u ovoj i Istarskoj županiji,  a već prije je počela izgradnja centra u Šibensko-kninskoj županiji. Za ta  tri projekta je EU pokazala razumijevanje i prihvatila ih, kazala je premijerka.


Oni pokazuju kako treba pripremati i raditi projekte, te kako je u velikim projektima potrebno biti zajedno, rekla je Kosor.


Istaknula je da će centri biti potpora razvoju turizma, zbog kvalitetnije zaštite okoliša, navevši da je za sanaciju 299 odlagališta komunalnog otpada namijenjeno 1,5 milijarda kuna, a dosad ih je sanirano 97.


Okupljene su pozdravili župan Komadina, gradonačelnik Obersnel a projekt centra na Marišćini je predstavio Dušan Šćulac.


Prostirat će se na 42,5 hektara na sjeveru općine Viškovo. Primjenom postupka mehaničko-biološke obrade nerazvrstanoga komunalnog otpada trajno će se izolirati prikupljeni otpad i tako smanjiti njegov utjecaj na okoliš.


Razvojem centra na Marišćini uspostavit će se integrirani sustav gospodarenja otpadom u županiji s pet pretovarnih stanica na dosadašnjim odlagalištima. Ujedno će se sanirati sva postojeća odlagališta, uključujući i najveće, Viševac na jugu općine Viškovo. Do kraja godine je planirano potpisivanje ugovora za gradnju centra a zavšetak gradnje bi trebalo biti u prvom tromjesečju 2014.


U premijerkinoj pratnji bio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.