(Pre)zahtjevan posao za gradsku upravu

Grad Rijeka savjetniku za Žabicu daje milijun kuna

Damir Cupać

U gradskim službama nema odgovarajućeg kadra koji bi svojim znanjem i iskustvom mogao izraditi sve segmente financijskog dijela dokumentacije za nadmetanje, objašnjenje je ove odluke



Grad Rijeka u drugoj fazi provedbe modela javno-privatnog partnerstva odradit će sam odabir otvorenog postupka javne nabave jer gradske službe procjenjuju da mogu objektivno definirati sve tehničke specifikacije, tehničke opise predmeta nabave te definirati sve pravne uvjete projekta. 


– Međutim, kako se radi o vrlo zahtjevnom i osjetljivom poslu, te kako Grad Rijeka nema odgovarajućeg kadra koji bi svojim znanjem i iskustvom mogao izraditi sve segmente financijskog dijela dokumentacije za nadmetanje, predlaže se da se za taj dio postupka angažira savjetnik/konzultant, predložio je Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, a riječki gradonačelnik prihvatio. 


Sad, kako je moguće da u Gradu Rijeci nema dovoljno stručnog kadra, već će se za savjetovanje izdvojiti oko milijun kuna. Ima i za to objašnjenje, pa tko hoće, neka u njega vjeruje. 




 – Iz navedenog je jasno da se radi o zahtjevnom poslu koji će stručni tim na razini Grada Rijeke odraditi u dijelu koji se tiče javne nabave, pravnih odnosa i ciljeva realizacije projekta Kompleks Zapadna Žabica. No, jedan dio pripreme vezan je uz izradu standarda održavanja zbog troškova održavanja objekta od strane privatnog partnera tijekom roka trajanja ugovora. Također, u postupku javne nabave ponuditelji će biti obvezni izraditi svoj izračun svih troškova, građenja, komercijalne isplativosti, održavanja i drugo, s obzirom na predloženi model JPP-a, a radi se o složenom financijskom modelu za koji je najbolje ponuditeljima već u sklopu natječajne dokumentacije dostaviti CD s razrađenim modelom. Stoga je izrada okvira financijskog modela jedan od poslova koji treba napraviti savjetnik. Također, s obzirom na svoja iskustva i reference, savjetnik za JPP mora biti na raspolaganju stručnom timu Grada Rijeke u postupku pripreme natječajne dokumentacije i prijedloga ugovora, naveli su u Odjelu gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem.