Tragom Tesle

ERA Team: Pogledajte prvi riječki elektromobil

Andrej Petrak

Električni riječki auto izrađen je za natjecanje europskih učenika i studenata, što ga je osmislila tvrtka Bosch, a bolid pokreće šest akumulatorskih bušilica



RIJEKA – Prvi riječki elektromobil, rad riječkih srednjoškolaca, okupljenih u ERA Team, predstavljen je u Astronomskom centru. Električni riječki auto izrađen je za natjecanje europskih učenika i studenata, što ga je osmislila tvrtka Bosch.


Učenici Elektroindustrijske i obrtničke škole pod vodstvom porf. Borisa Caputa i Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo pod vodstvom prof. Ružice Kamenjašević imali su zadatak dizajnirati i konstruirati “Li-Ion” vozilo, odnosno elektromobil, kojeg pokreće šest akumulatorskih bušilica Bosch PSB 18 Li-2. Članovi ERA Teama Tin Ladić, Tomislav Gašpert, Ante Topić, Andre Tibljaš, Sven Lakotić i Marko Mavrinac te njihov mentor Robert Simčić sa svojim će se električnim bolidom u četvrtak uputiti u mađarski Miškolc, gdje će sve do 17. travnja trajati natjecanje u organizaciji tvrtke Bosch.


Riječki srednjoškolci aktivno su se uključili u projekt osmišljen u Zajednici tehničke kulture Rijeka, koja se u suradnji sa svojom članicom IN klubom inovatora prijavila na natjecanje i osmislila vozilo. Konstrukcija bolida osmišljena je u modelarskoj radionici Tehničkog centra mladih pri ZTK Rijeka pod vodstvom modelara Roberta Simčića, dok je projekt pogona za prihvat bušilica realizirao Željko Žic iz Maketarsko-modelarske udruge Viškovo. 





Izradu prvog riječkog elektromoblila, nesebično su, kroz materijal i uslugu, pomogli brojni sponzori.