Uzbudljiva sjednica na Korzu 16

Burić (HDZ): Grad Rijeka je “prćija” Leta 3 i Ivana Šarara

Damir Cupać

Zvijezda Aktualnog sata bio je Dinko Beaković (PGS) koji je sam sebe izbacio sa sjednice, a HDZ je napustio sjednicu jer je Dorotea Pešić Bukovac mobitelom fotografirala Hrvoja Burića 



Primat zvijezde Aktualnog sata na današnjoj sjednici Gradskog vijeća preuzeo je Dinko Beaković (PGS) koji je sam sebe izbacio sa sjednice nakon što nije uspio isprovocirati predsjednicu Gradskog vijeća Doroteu Pešić Bukovac da to napravi. Inače, predsjednica je mogla bez ikakvog straha voditi sjednicu gradskog parlamenta zbog toga što je HDZ ispucao metak u prazno s prijetnjama o glasovanju o opozivu. Inicijativa je završena neslavno jer na kraju nikakve inicijative nije ni bilo.


Divlji zapad


Beaković je na ideju o samoizbacivanju došao nakon polemike s gradonačelnikom Vojko Obersnelom u vezi s plaćanjem sudskih troškova za spor koji su protiv Grada Rijeke pokrenuli suvlasnici Čandekove 8.



Inače, da rasprava o točkama dnevnog reda ne bude dosadna, pobrinuo se Burić koji se jako razljutio zbog toga što ga je mobitelom slikala predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac. On je to shvatio kao napad na njegovu osobnost, poručio je predsjednici Gradskog vijeća da je može biti sram i napustio je sjednicu. Ovaj put s njim su se solidarizirali ostali članovi HDZ-a pa su i oni išetali iz gradske vijećnice.





– Potražuje li Grad Rijeka preko 900.000 kuna od stanara, pitao je Beaković.


Obersnel ga je optužio da manipulira istinom, te da Grad Rijeka nema veze s potraživanjima.


– Riječ je o iznosu koji potražuju odvjetnici koji s Gradom Rijekom imaju takav ugovor da dobijaju paušal ako izgube spor, a ako ga dobiju, naplaćuju vrijednost spora koju utvrđuje sud, kazao je Obersnel.


Beakovića je naljutila Obersnelova retorika pa mu je poručio da bi na Divljem zapadu kao revolveraš živio vjerojatno samo jedno poslijepodne. 


Gradonačelnik je odgovorio da ne zna koliko bi živio jer je kod revolveraša stvar brzine potezanja, ali da “na sreću, ne živimo na Divljem zapadu”. 



S nestrpljenjem se očekivalo prihvaćanje dnevnog reda jer je HDZ najavljivao rušenje predsjednice Gradskog vijeća. No, nikakav zahtjev nije stigao u roku koji predviđa poslovnik, a nije bilo ni prijedloga da se ta točka kao izvanredna uvrsti u dnevni red. Ispade da je Hrvoje Burić odradio zgodan spin s pričom da ima podršku za izglasavanje nepovjerenja, a frustracija je dostigla vrhunac kada se uvrijedio zbog toga što ga je mrska predsjednica fotografirala mobitelom.


Dorotea Pešić Bukovac je, treba i to reći, sjednicu do tada vodila na način da je dopuštala retoriku protiv Obersnela zbog koje je inače, uglavnom Buriću, oduzima riječ. Vijećnik HDZ-a nije dobio opomenu čak ni kada je optužio gradonačelnika za demenciju. Ali kap koja je prelila čašu bilo je nespretno i nesmotreno fotografiranje pa ispade tako Burić jedan od rijetkih političara koji se ne voli slikavati. Ništa, sada ima mjesec dana do druge sjednice da pokuša ostvariti inicijativu izglasavanja nepovjerenja.


Samo da i ovaj put ne ispadne da je riječ o buri(ću) u čaši vode.



– Sve odluke donesene su u sudskom postupku. Vi ste organizirali niz aktivnosti u vezi s Čandekovom 8, kazao je Obersnel i naljutio time Beakovića koji je bijesno rekao da neka se gradonačelnik sam igra Gradskog vijeća, a da on napušta sjednicu jer ne želi slušati takve manipulacije. Nešto kasnije ipak se vratio na mjesto u vijećničkim klupama.


“Netjačke veze”


Hrvoje Burić (HDZ) pitao je Obersnela kako to da je tvrtka Skočilić zbog “netjačkih veza” ostala dužna Gradu Rijeci zakupnine za ugostiteljski objekt na bazenu. Zanimalo ga je kako to da je za pročelnika za kulturu izabran Ivan Šarar čija je tvrtka Manufaktura imala dobit od samo 4.000 eura, a nije bila značajna ni dobit ostalih dviju tvrki uz koje se veže Šararovo ime, Neuro radnika i K.LJ.B.-a.


– S obzirom da se radi o “uspješnom” direktoru je li to bilo presudno da ga se imenuje pročelnikom za kulturu, pitao je Burić.


Obersnel je primijetio da su HDZ-ovci zadnji koji imaju pravo pričati o bilo kakvim marketinškim agencijama.


– Grad Rijeka je poslovao s Manufakturom u skladu sa zakonom, a nisam ulazio u vlasničku strukturu tvrtke Manufaktura. Što se tiče insinuacija za ugostiteljski objekt, ta tvrtka nije ostala dužna Gradu Rijeci ni jednu kunu zakupa jer s nama nije potpisala ugovor, pojasnio je Obersnel.


Nakon toga je Burić prozvao Let 3 kao bend koji gradska vlast favorizira nabrojavši da je jedan član dobio gradski stan na korištenje, da se skriva iznos koji je isplaćen za svirku na dočeku Nove godine, zaključivši da je Šararova supruga Obersnelova glasnogovornica.


– Je li Grad prćija Leta 3 i gospodina Šarara i mogu li oni trošiti novce kako žele, retorički se zapitao Burić.


Obersnel je kazao da se Let 3 može nekome sviđati ili ne, ali da je riječ o uspješnom i nagrađivanom bendu, te da je to bio kriterij za dodjelu stana u najam kao i u nizu drugih slučajeva.


– Što se tiče supruge gospodina Šarara, ona nije moja glasnogovornica, osim ako ne vodi dvostruki život. Ugovor izvođača za Novu godinu nije zbog nas poslovna tajna. Iznos o ukupnim troškovima dočeka vam je dostavljen, rekao je Obersnel.