Vraćanje u život riječkog aerodroma

Avio linije s Krka za Švedsku, Latviju, Rusiju i Rumunjsku

Tihana Tomičić

Ako bi se ostvario ovaj plan, Zračna luka Rijeka mogla bi dobiti 50.000 novih putnika godišnje, a to bi značilo da bi praktički udvostručila sadašnji promet



RIJEKA –  Osim uvođenja linije London-Krk u suradnji s Croatia Airlinesom, čelnici Županije rade i na potpisivanju ugovora za nove avio linije na riječkom aerodromu na Krku u suradnji s Turističkom zajednicom i državom.


Nadležnim ministarstvima kandidirani su projekti povezivanja Zračne luke Rijeka sa još jednim prijevoznikom s Londonom – s niskobudžetnim Ryanairom, ali i sa drugim prijevoznicima iz Švedske  i Rumunjske sa Stockholmom, Goteborgom, Rigom, Bukureštom i Moskvom, a moguće potom i s Beogradom, te u budućnosti i francuskim i španjolskim prijevoznicima kojima bi slijetanje na Krk također bilo zanimljivo.


– Kandidirali smo ove linije državi, i očekujemo sufinanciranje od strane države. Imamo ponude prijevoznika nakon što je naša Turistička zajednica krenula u intenzivno oglašavanje i nadamo se da će Kvarner doista postati avio-destinacija, kao što je zacrtano u našim planovima – rekao je župan Zlatko Komadina, inače i predsjednik županijske Turističke zajednice, na redovitom tjednom press kolegiju.




Ako bi se ostvario ovaj plan, Zračna luka Rijeka mogla bi dobiti 50.000 novih putnika godišnje, a to bi značilo da bi praktički udvostručila sadašnji promet. Tada bi bili napokon na pozitivnoj granici održivosti, objasnio je Komadina. On podsjeća da je aranžman za London sa Croatia Airlinesom, koji kreće na proljeće, financijski rizik same Županije, dok se za ove ostale linije očekuje znatnija podrška države.


– Pružili smo ruku suradnje Vladi i ministarstvima oko rješenja blokade odlučivanja u Skupštini Zračne luke i dobili uvjeravanja da će se razmotriti naši prijedlozi o traženju strateškog partnera za Zračnu luku. Budući da se ljude veže za riječ, očekujemo podršku države – rekao je Komadina, nakon razgovora koje je o funkcioniranju riječkog aerodroma ovih dana vodio s nadležnim pomoćnikom ministra.


Kako je poznato, država dugo ne ulaže u Zračnu luku, a Županija inzistira da riječki aerodrom dobije tretman ravnopravan sa ostalim aerodromima u zemlji.