Zahtjev za smjenu još jedne ministarske fotelje

Zeleni traže smjenu ministrice Matulović Dropulić

Tihomir Ponoš

Ujedinjene zelene udruge navele čak sedam razloga zbog kojih bi premijerka morala smjeniti ministricu



Više od 50 udruga za zaštitu okoliša zatražilo je od premijerke Jadranke Kosor da hitno smjeni ministricu zaštite okoliša Marinu Matulović Dropulić. Udruge također traže da se u sklopu najavljene rekonstrukcije Vlade graditeljstvo izdvoji iz Ministarstva zaštite okolišta, te da se u njega uključi Uprava za zaštitu prirode koja je u sklopu Ministarstva kulture. Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević istaknuo je da je Matulović Dropulić uspjela ujediniti udruge za zaštitu okoliša koje njenu smjenu traže konsenzusom.


Navedeno je sedam razloga za njenu smjenu. Matulović Dropulić prozvana je zbog sukoba interesa, odnosno vlasničkog udjela u tvrtci IGH uslijed kojega djeluje kao predstvnica građevinskog lobija, naveo je Tomašević. Zamjera joj se zastrađivanje istaknutih udruga za zaštitu okoliša. Kao primjer je naveden prekršajni postupak pokrenut protiv Zelene akcije zbog prosvjedne akcije kojom se htjelo ukazati na loše zbrinjavanje otpada od boja i lakova, a zbog kojeg je toj udruzi prijetila kazna od 800 tisuća kuna.


Udruge smatraju da Matulović Dropulić pogoduje zagađivačima i ignorira ustavno pravo na zdrav okoliš, a kao primjer su naveli slučaj Ine i Sisačke rafinerije koja je proteklih godina nekažnjeno prekoračivala dozvoljene emisije i time izravno utjecala na zdravlje građana Siska. Ministrici se zamjera i naraušvanje međunarodnog ugleda Hrvatske jer “nije viđena ni na jednoj okolišnoj ministarskoj konferenciji u čak sedam godina mandata”, a lani su Hrvatsku u Kopenhagenu globalne udruge proglasile jednom od najgorih zemalja u borbi protiv klimatskih promjena.




Posebno oštro joj se zamjera degradiranje instrumenata zaštite okoliša poput procjene utjecaja na okoliš gdje investitor i plaća studiju i odabire tvrtku koja će studiju provesti. Procjene utjecaja kako se izvode u Hrvatskoj potpuno su izgubile smisao, smatraju udruge. Odgovorna je i za devastraciju prostora jer nije spriječila apartmanizaciju niti uništavanje zelenih površina u gradovima. Taj prigovor se odnosi i na njenu podršku Zakonu o igralištima za golf koji omogućava uništenje i apartmanizaciju, pa čak i izvlaštenje vlasnika. Atana Grbić iz Eko-Zadra navela je da se samo u Zadarskoj županiji namjerava izgraditi 13 igrališta za golf, a uz njih čak 80 tisuća stambenih jedinica. Zaključno, udruge smatraju Matulović Dropulić odgovornom iza katastrofalno stanje u sustavu gospodarenja otpadom, gdje prema novim procjenama čak 78 posto opasnog otpada završi u okolišu ili neadekvatnim odlagalištima.