Novi namet za hrvatska kućanstva

Voda poskupljuje i do 100 posto

Bojana Mrvoš Pavić

Prosječna tročlana obitelj, koja potroši oko 15 kubičnih metara vode mjesečno, u Rijeci račun za vodu plaća 113 kuna. Uz 25-postotno poskupljenje, primjerice, taj bi račun u Rijeci poskupio na 141 kunu



ZAGREB Do početka travnja ove godine voda će kućanstvima i gospodarstvu poskupjeti za 20 do čak sto posto – najavljuju iz Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije, koja okuplja komunalna vodoopskrbna poduzeća.


Posljedica je to novih zakonskih rješenja, kojima se vodovodnim poduzećima nalaže odvajanje od ostalih komunalnih djelatnosti, kao i uvođenja nove, fiksne naknade na račune za vodu, paušala kakvog imaju i, primjerice, HEP ili HT.


Ta će naknada račune najviše poskupjeti onima koji, poput vikendaša, u nekim razdobljima potrošnje vode niti nemaju, a služit će održavanju vodovodnog sustava, makar se ono već plaća u cijeni kubika.




Primjerice, domaćinstva u Rijeci, koja »kubik« vode plaćaju 7,55 kuna, već najveći dio te cijene, 43 posto, plaćaju za održavanje sustava, i još 25 posto kao naknadu za razvoj.   Prosječna tročlana obitelj, koja potroši oko 15 kubičnih metara vode mjesečno, u Rijeci račun za vodu plaća 113 kuna, u Zagrebu pak nešto manje od 170 kuna. Uz 25-postotno poskupljenje, primjerice, taj bi račun u Rijeci poskupio na 141 kunu, u Zagrebu na 212,5 kuna.


Kad je riječ o stopostotnom poskupljenju, koje spominju u udruženju vodovodnih poduzeća, ono će se, eventualno, odnositi na gradove i općine u kojima su cijene vode sada izrazito male, po nekoliko kuna za kubik.


Opširnije u tiskanom izdanju “Novog lista” od četvrtka, 20. siječnja 2011.