Predizborno "upucavanje"

Vlada “uvodi” status Hrvata bez hrvatskog državljanstva koji mogu dobiti i “prijatelji RH”

Jagoda Marić

Strategija o odnosima s Hrvatima izvan Hrvatske, kojih prema procjenama Vlade ima oko 4,4 milijuna, obećava i promjenu Zakona o državljanstvu kako bi se ubrzao i olakšao primitak u hrvatsko državljanstvo Hrvatima izvan Hrvatske



ZAGREB – Vlada će donijeti poseban zakon kojim će regulirati odnose hrvatske države s Hrvatima izvan Hrvatske, a u Hrvatskoj će se utemeljiti i obilježavati „Dan Hrvata izvan Hrvatske“.


Predviđa to Vlada u strategiji o odnosima s Hrvatima izvan Hrvatske, kojih prema procjenama Vlade ima oko 4,4 milijuna.


Novim zakonom formiralo bi se i posebno tijelo i Savjet Vlade za Hrvate izvan Hrvatske. Znakovito je da  je Vlada strategiju donijela dvije godine nakon što ju je najavila i to baš u izbornoj godini. 




U njoj najavljuje i neka rješenja pa tako obećava promjenu Zakona o državljanstvu kako bi se ubrzao i olakšao primitak u hrvatsko državljanstvo Hrvatima izvan Hrvatske i njihovim potomcima.


Uz to planira se i nova kategorija – Hrvati bez hrvatskog državljanstva čime bi  pripadnici hrvatskog naroda i bez državljanstva ostvarivali pogodnosti u Hrvatskoj.


Taj status omogućit će se, stoji u strategiji i „prijateljima hrvatskog naroda i Republike Hrvatske koji očituju želju za hrvatskim identitetom i sudjeluju u promicanju hrvatskog kulturnog zajedništva“.