Kosor potvrdila na Hrvatskom radiju

Vlada pomorcima nakon dva desetljeća vraća beneficirani radni staž!

Marinko Glavan

Prema informacijama koje je potvrdio izvor iz Vlade amandmanom će biti predloženo da pomorci u punu mirovinu mogu s navršenih šezdeset godina života i petnaest godina staža na brodu



RIJEKA - Nakon više od dva desetljeća hrvatskim pomorcima vraća se pravo na beneficirani radni staž.


Potvrdila je to premijerka Jadranka Kosor u emisiji Hrvatskog radija „Pomorska večer“, rekavši kako je Vlada razriješila dvojbe dvaju ministarstava, Kalmetinog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje se zalagalo za uvođenje beneficija, te Popijačevog ministarstva gospodarstva koje se tome oštro protivilo.


Iako je u nedavno predstavljenom prijedlogu izmjena Pomorskog zakonika izgledalo da je pobijedilo Popijačevo ministarstvo sa svojim nebuloznim objašnjenjem kako se beneficirani staž i mogućnost ranijeg umirovljenja za pomorce kosi s vladinim programom gospodarskog oporavka, Kosor je najavila amandman na prijedlog zakona kojim će ta prava pomorcima ipak biti vraćena.




-Ne mogu još govoriti o detaljima ali rješenje će biti na tragu zahtjeva Sindikata pomoraca Hrvatske i prijedloga samih pomoraca. Pomorstvo je težak posao i pomorački kruh doista ima sedam kora. O tome moramo voditi računa, pogotovo kada pomorce uspoređujemo s ostalim zanimanjima koja imaju pravo na beneficirani radni staž.


Hrvatska je pomorska zemlja s golemom tradicijom pomoraca koji su nad proslavili diljem svijeta i zaslužuju naše poštovanje. Najvažnije je da moramo uvažiti okolnosti u kojima pomorci rade i rekla bih da po tom pitanju sada plovimo ispravnim smjerom, kazala je Kosor, izražavajući uvjerenje kako će i hrvatski Sabor uvažiti prijedlog izmjena zakona.


Prema informacijama koje je potvrdio izvor iz Vlade amandmanom će biti predloženo da pomorci u punu mirovinu mogu s navršenih šezdeset godina života i petnaest godina staža na brodu.


Isto tako, pomorcima bi se na svakih 12 mjeseci staža obračunavala dodatna tri, čime bi, ukoliko prijedlog prođe u Saboru, glavni zahtjevi pomoraca u mirovinskoj reformi bili ispunjeni.