Prosvjedi sele i na cyber-teritorij

Vlada pala na nekoliko sati

Danko Radaljac

DDoS napadom prosvjednici kojima se "ne da" hodati odlučili iskazati svoje političko nezadovoljstvo radom Vlade, stranica "oporavljena" oko 21.30 sati



Da ste večeras pokušali učitati stranicu vlada.hr, grdno bi se razočarali. Ne bi išlo,  jer su internet preglednici samo vrtili učitavanje, bez ikakvog rezultata. Iz Vladinih izvora doznaje se kako je stranica bila “hakirana”, odnosno doživjela je DDoS napad.


Kako je napad vremenski bio usklađen s današnjim prosvjedima, za pretpostaviti je kako je ovo samo još jedan način izjave protivljenja politici trenutačne Vlade. Iako napad ima mnoge sličnosti sa stvarima koje je Anonymous, danas najpoznatija internetska skupina, poduzima na svjetskom planu, iz krugova bliskim toj ekipi doznajemo kako oni ne stoje iza toga. Inače, što se same stranice tiče, ona nije u opasnosti kao niti podaci s nje. Gotovo je u potpunosti izvjesno kako iza napada stoje “prosvjedici” kojima se ne da hodati, već su preko interneta htjeli pokazati da se ne slažu s današnjom politikom. Stoga su umjesto pješačenja kao sredstvo izraza uzeli SQL napade, koji su arhaični, ali djelotvorni. Jednostavnim rječnikom kazano, toliko preopterećuju stranicu Vlade da ona više nije dostupna.


Napad je trajao negdje do 21.30 sati, kada je normalan rad ponovno uspostavljen, bar do daljenjega. Tijekom večeri nije se mogla naći nikakva grupa koja bi kazala kako stoji iza toga, ali je veliki broj ljudi posvjedočio kako su i sami sudjelovali u očigledno tajno dogovorenom zajedničkom napadu.