Sindikalni vođe ne žele narušiti "uspješni" dijalog s Vladom i poslodavcima

Ugušili radnički praznik: Sindikati odustali od prvomajskih prosvjeda

Ljerka Bratonja Martinović

Objašnjavajući zašto se odustalo od prvomajske povorke, Damir Jakuš nabrojao je niz razloga, među ostalim i da su sindikati ove godine uspjeli riješiti pitanje neisplate plaća, pa umjesto da prosvjeduju, trebaju iskoristiti činjenicu da ih je Vlada počela uvažavati



ZAGREB Pet sindikalnih središnjica ove godine neće upriličiti tradicionalnu prosvjednu prvomajsku povorku od Trga bana Jelačića do Maksimira, jer ne žele da se taj događaj u predizbornoj godini iskoristi u političke svrhe, i da se naruši uspješan socijalni dijalog s Vladom i poslodavcima, objavili su čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Matice hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske. 



 330.000 nezaposlenih u ožujku 


 




122.000 radnih mjesta izgubljeno je u dvije krizne godine 


125.000 zaposlenih radi za minimalac 


70.000 Hrvata radi, a ne prima plaću 


1,9 % (100 kuna) manja prosječna plaća za veljaču 


1,69 % manje (79,99 posto košarice) pokrila je prosječna plaća u ožujku 


2013. godine očekuje se rast zaposlenosti 



– Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, sindikalni čelnici obilježit će polaganjem vijenca kod braniteljskog križa na Mirogoju, a u Maksimiru će se pridružiti građanima bez sudjelovanja u govorima, najavio je koordinator pet središnjica, Damir Jakuš, na konferenciji za novinare. 


Sindikati su ove godine, pohvalio se Jakuš, uspjeli riješiti dugogodišnje zahtjeve, primjerice pitanje neisplate plaća i osnivanje specijaliziranih radnih sudova, pa umjesto da prosvjeduju, trebaju iskoristiti činjenicu da ih je Vlada počela uvažavati. – U izbornoj godini Vlada je najspremnija izaći ususret sindikalnim traženjima. Moramo to što više iskoristiti u korist radnika, objasnio je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.   

Teška godina


Radnici u Hrvatskoj nemaju razloga za zadovoljstvo, ovo je teška godina, ali se stvari mijenjaju, poručio je Sever, navodeći kako su se sindikati ove godine izborili za tisuće kolektivnih ugovora i vratili na radna mjesta tisuće nepravedno otpuštenih radnika. 


Sindikati udruženi u središnjice 1. svibanj će proslaviti na uobičajeni način diljem Hrvatske, a neke će proslave biti u prosvjednom tonu. Kako bi upozorio na pad životnog standarda i propadanje poduzeća, HUS će praznik rada obilježiti prosvjedno, na zagrebačkom Jarunu i u Rijeci. Predsjednik HUS-a, Ozren Matijašević, 1. svibnja provest će u tvrtki Trimot iz Imotskog koja odlazi u stečaj, kako bi još jednom upozorio hrvatsku javnost na negativan odnos vlasti prema tekstilnoj industriji. 


Više u tiskanom izdanju Novog lista, 29. travnja