Nema nedodirljivih

USKOK zove Kosor u “borbu” protiv Sanadera

Sergej Abramov

Među ostalim svjedocima iz vrha HDZ-a bit će glavni tajnik stranke Branko Bačić, njegov zamjenik Josip Šarić, a navodno i Bačićev prethodnik Ivan Jarnjak, kao i neki ministri



Premijerka Kosor ima priliku osobno sudjelovati u najvažnijem antikorupcijskom postupku



Budući da Sanader te svjedoke poznaje, USKOK je zaključio da bi sa slobode mogao utjecati na njih i ometati istragu, a Županijski sud prihvatio je USKOK-ovu argumentaciju. Kako doznajemo, među svjedocima koje će USKOK ispitati tijekom istrage su Jadranka Kosor i još nekoliko visokopozicioniranih HDZ-ovaca. Premijerka Jadranka Kosor tako će dobiti priliku i osobno sudjelovati u zasad najvažnijem antikorupcijskom postupku otvorenom u Hrvatskoj.


Uplašena premijerka


Kao što smo već izvještavali, u svojoj obrani Mladen Barišić ispričao je da se 1. srpnja prošle godine, na dan Sanaderove ostavke, u zgradi Vlade sastao s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom i njegovom nasljednicom Jadrankom Kosor.


Tema sastanka bila su sredstva koja je Barišić držao u sefu u Carini, a za koje je Sanader pred njima naveo da bi mogla biti iskorištena u kampanji za predsjedničke izbore. Barišić je na izravan upit Sanadera rekao da raspolaže s dva milijuna i 300 tisuća kuna.Prema Barišićevim tvrdnjama, sve to iznenadilo je i uplašilo premijerku Kosor, na što je Sanader komentirao da se izbori dobivaju tek s jednom trećinom legalno dobivenih sredstava i dvije trećine »ispod stola«.



Prošlog tjedna, kad je naš list objavio da je Barišić USKOK-u posvjedočio srpanjski sastanak sa Sanaderom i Kosor u Vladi, pokušali smo kontaktirati premijerku, ali smo ostali bez komentara.




Da će se Jadranka Kosor morati izjasniti o tom novcu prije ili kasnije, bilo je jasno zbog činjenice da je novac iz Barišićevog crnog fonda HDZ preuzeo u siječnju ove godine, nakon što je Sanader izbačen iz stranke, a Barišić smijenjen s dužnosti stranačkog rizničara.


HDZ taj novac nije trošio, već ga je predao DORH-u, uredno spakiranog u gumicama zavezane buntove od po 100 novčanica iste vrijednosti.



Koliko je zasad poznato, radi se o jedinim preostalim sredstvima što nesporno potječu od poslovanja Fimi-medije s državnim poduzećima. Stoga bi bilo neozbiljno da USKOK ne ispita sve potencijalne svjedoke, pa i premijerku Jadranku Kosor.


Crni fondovi


Što se tiče ostalih s kojima je Sanader posredno ili neposredno kontaktirao, u tu se skupinu može svrstati najveći dio svjedoka. Primjerice, član HDZ-a je i Damir Mihanović, bivši član uprave Croatia osiguranja koji je prvi javno progovorio o famoznom sastanku iz travnja 2007. godine. Međutim, USKOK nije ciljao na već saslušane svjedoke, već na one koje tek treba ispitati.Među njima je i glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić, a navodno i Bačićev prethodnik Ivan Jarnjak, kao i neki ministri. Njihove iskaze USKOK treba da razjasni i potvrdi sve okolnosti iskaza bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, primjerice sastanaka na kojem je Sanader upućivao pojedine direktore državnih poduzeća što ne surađuju dovoljno s Fimi-medijom.


Sigurno će biti pozvan i Josip Šarić, zamjenik glavnog tajnika HDZ-a koji je tu dužnost obavljao i za vrijeme Jarnjaka i za vrijeme Bačića. Barišić ga je prozvao kao osobu koja je primala novac iz crnog fonda, no Šarić je na upit našeg lista te optužbe odbacio. Štoviše, tvrdi kako se, kad je došao raditi u HDZ iz uprave Hrvatske Lutrije, odrekao prava da još 12 mjeseci prima menadžersku plaću.