Tko se kome nudi?

Todorić nagovara Rohatinskog da prihvati mjesto premijera?

Danijela Jozić

Drugi par izvori tvrde da je incijativa došla od samog guvernera koju je čelni čovjek Agrokora prihvatio, jer poznato je da se Todorić nikako ne želi zamjerati ni ovoj, a niti jednoj drugoj vladi



ZAGREB  Podržavaju li vodeći hrvatski poduzetnici premijerku Jadranku Kosor i njezin program oporavka ili joj rade iza leđa i to u suradnji sa guvernerom Rohatinskim – bilo je pitanje dana u četvrtak. Nakon što je guverner u utorak oslobodio iz bankarskih pričuva 6,3 milijarde kuna s ciljem da taj novac ide za financiranje industrije i turizma, premijerka je u četvrtak skoro dobila i drugu “pljusku”.


U hotelu Westin se, naime, trebala održati konferencija za medije vrlo ambicioznog naslova “Radom iz krize”, koju je organizirao koncern Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića. U pozivu je stajalo kako je “grupa hrvatskih poduzeća odlučila dati vlastiti doprinos novom zapošljavanju i otvoriti više tisuća radnih mjesta, a nastavno na inicijativu guvernera Željka Rohatinskog i HNB-a za nove projekte, rast izvoza i zapošljavanje”.


Uz Agrokor, u Westinu su trebali osvanuti predstavnici više od 20 značajnih domaćih tvrtki među kojima su Atlantic grupa, Dukat, IGH, Saponia, Franck, Tehnika, Karlovačka pivovara, Vindija i druge. 


Poduzetnici premijerki okrenuli leđa




Da je ovakav potez privatnog kapitala – koji je usto “privatizirao” i guvernera – prilično iznervirao premijerku, može se zaključiti s obzirom da je najavljena konferencija naglo otkazana uz obrazloženje kako će se ići sa nešto “širom inicijativom” ali u Ministarstvu gospodarstva. Taj bi se sastanak trebao održati u ponedjeljak. 


U četvrtak su se u Vladi oko inicijative “Radom iz krize” uglavnom smješkali. Činjenica da je konferencija na kraju odgođena i prebačena u Ministarstvo gospodarstva, izazvala je reakcije tipa: “Dečki su se malo zaigrali”. Nakon sjednice Vlade ministar gospodarstva Đuro Popijač ipak je dao kratku izjavu. 


“Ne bih komentirao da li netko nekome daje ovakvu ili onakvu podršku. Mi smo priredili zajednički sastanak s upravo tih 20 do 30 igrača na našem gospodarskom nebu. No sve su aktivnosti, bez obzira na motiv i razlog, ako pokreću gospodarstvo, za pohvaliti”, poručio je Popijač. 


Prema neslužbenim informacijama koje smo dobili, nedavno su se navodno vodeći poduzetnici koje je predvodio vlasnik Agrokora Ivica Todorić, susreli izvan Zagreba sa puno jačom inicijativom – da se guvernera Rohatinskog kandidira za premijera. Iz Agrokora su nam međutim tako nešto izričito demantirali.


Dobro upućeni izvori kažu da vlasnik Agrokora Ivica Todorić već neko vrijeme na tu temu razgovara sa Željkom Rohatinskim.


Bivši čelnik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak, inače član Agrokorove Uprave, navodno je glavni operativac po tom pitanju. Drugi par izvori tvrde da je incijativa došla od samog guvernera koju je čelni čovjek Agrokora prihvatio, jer poznato je da se Todorić nikako ne želi zamjerati ni ovoj, a niti jednoj drugoj vladi. 


Bilo je zanimljivo i da na listi kompanija koje su trebale biti u hotelu Westin nije bilo Adrisa, inače jakog Agrokorovog partnera. Iz Adrisa su se pak oglasili da podržavaju incijativu »Radom iz krize«, a na naše pitanje znaju li nešto na temu sastanka čija je glavna tema bila kandidatura guvernera Rohatinskog na mjestu premijera, poručili su da s time nisu upoznati.  


Guverner demantira


Guverner Rohatinski demantirao je da je prisustvovao dogovorima poduzetnika povezanih s Unex grupom, a tvrdi i da nije bio inicijator bilo kakvog iskazivanja javne podrške njegovim odlukama, niti ima bilo kakve veze s navodnim inicijativama skupine poduzetnika za njegov politički angažman, te i nadalje nema namjeru u tome sudjelovati.