Susjedi imaju puno primjedbi

Talijani upozorili Europsku komisiju: Hrvatski inćuni zaraženi opasnim nametnikom

Ana Raić Knežević

Riječ je o parazitu opasnom za čovjeka, a u Jadranskom moru izoliran je iz inćuna, srdele, papaline, skuše, tune, i još nekih ribljih vrsta. Navodno ga se može naći u utrobi preko 90 posto riba



ZAGREB Talijansko Ministarstvo zdravstva upozorilo je na parazite pronađene u smrznutim inćunima uvezenima iz Hrvatske, te o tome izvijestilo i Europsku komisiju, odnosno njezina tijela nadležna za ispravnost hrane. Upozorenja što stižu iz talijanskog Ministarstva zdravstva odnose se i na meso u kojem je otkrivena živa što je uvezeno iz Nizozemske, odakle su stigli i polupripremljeni škampi s viškom benzojeve kiseline. U sipama uvezenima iz Vijetnama inspekcija je utvrdila previsoku razinu radijacije. 



 Istovremeno kada je Italija upozorila na problem s ribom uvezenom iz Hrvatske, Slovenija je naložila da se iz tamošnjih trgovina povuče hrvatska tjestenina u obliku školjkica zbog previsoke nedeklarirane količine jaja.





Zamrznuti inćuni koji su u Italiju stigli iz Hrvatske zaraženi su parazitom Anisakis. Ni iz talijanskog Ministarstva zdravstva, ni iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede i ribarstva tijekom jučerašnjeg dana nije nam potvrđeno koje su tvrtke u Italiju izvezle inćune. 


Prije dva mjeseca riba zaražena istim parazitom otkrivena je i u nekim domaćim ribarnicama. Riječ je o parazitu opasnom za čovjeka, a u Jadranskom moru izoliran je iz inćuna, srdele, papaline, skuše, tune, i još nekih ribljih vrsta. Navodno ga se može naći u utrobi preko 90 posto riba. 


Anisakis opasan ukoliko se riba jede sirova ili nedovoljno termički obrađena. Zato oni gurmani koji uživaju u istočnjačkim jelima poput sushija ili talijanskog carpaccia moraju biti posebno oprezni. 


Ukoliko prijeđe na čovjeka ovaj parazit uzrokuje snažne bolove u trbuhu, mučninu i povraćanje, a iz trbušne šupljine može doći do srca, pluća, jetre.