Predizborno prekrajanje Hrvatske

Sedma izborna jedinica od predgrađa Zagreba do Like i kvarnerskih otoka

Dražen Ciglenečki

HDZ predlaže »razbijanje« 9. jedinice koja je imala previše birača u odnosu na druge. No, zajedno s Likom, u 7. jedinicu koja se proteže od Bakra do Zagreba, idu i Krk, Cres, Lošinj i Rab, kojii su do sada bili s Rijekom i Istrom 



ZAGREB Darko Milinović i Božidar Kalmeta, dva dosad nerazdvojna HDZ-ovca koji su svojoj stranci donosili najviše zastupničkih mandata, više se neće zajedno natjecati na parlamentarnim izborima. Posljedica je to predloženih izmjena Zakona o izbornim jedinica što ih je usvojilo predsjedništvo HDZ-a.



 Iz 9. u 7. izbornu jedinicu: Ličko senjska županija 


Iz 8. u 7.: Krk, Cres, Lošinj i Rab 




Iz 6. u 7. : Velika Gorica 


Iz 6. u 2.: Sisačko-moslavačka župnija



Prema tom prijedlogu, koji još mora proći usaglašavanje s koalicijskim partnerima, Milinovićeva Ličko-senjska županija premješta se iz devete u sedmu izbornu jedinicu, pa tako Kalmeta ide na izbore bez pomoći potpredsjednika Vlade i zamjenika predsjednika HDZ-a. Na prošlim izborima 2007. godine, Milinović i Kalmeta zajedničkim su snagama u devetoj izbornoj jedinici osvojili čak deset od mogućih 14 mjesta u Saboru. Deveta jedinicu morala se smanjiti jer je brojem birača bitno odskakala od drugih jedinica, Ustavni sud je krajem prošle godine preporučio pronalaženje zakonskog rješenja temeljem kojeg odstupanje između jednice s najviše birača i one s najmanje birača vratilo unutar pet posto, koliko dopušta Zakon o izborima zastupnika. 


   


Kako je nakon sjednice pred sjedništva novinare izvijestila predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, prijedlog što ga je prezentirao ministar uprave Davorin Mlakar sveo je tu razliku na 2,78 posto. Premijerka nije željela govoriti o detaljima izmjena, ali za početak idućeg tjedna najavila konzultacije unutar vladajuće koalicije.


Neslužbeno smo doznali da je sedma jedinica, koja se prostire od zapadnih predgrađa Zagreba do Bakra, pretpjela još neke zanimljive preinake. Osim HDZ-ove Like pripojeni su joj i otoci Krk, Cres, Lošinj i Rab koji dišu oporbeno, a dosad su pripadali osmoj izbornoj jedinici u kojoj su Istra i dio Primorsko-goranske županije. U sedmu je iz šeste jedinice ušla i Velika Gorica u kojoj su snage HDZ-ovog bloka i opozicije nekako podjednake. Na prošlim parlamentarnim izborima po sedam mandata osvojili su HDZ i HSS te SDP i HNS.


Od izmjena koje smo uspjeli saznati značajno je i prebacivanje Sisačko-moslavačke županije iz šeste u drugu izbornu jedinicu. Na taj se način vjerojatno htjelo ići na ruku HSS-u koji je najjači u drugoj jednici, a njihova Marijana Petir popularna je u Sisačkoj županiji, pa će se sprječiti da njezini glasovi propadnu u šestoj izbornoj jedinici. Jedina je netaknuta ostala peta izborna jedinica (Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija) jer ona najviše odgovara idealnom broju birača po jedinici.   


SDP-ov zastupnik Arsen Bauk koji je i sam izradio prijedlog redizajna izbornih jedinica, komentirao nam je aktualni HDZ-ov prijedlog. 


 – Nikakve izmjene kojima je osnova netočan popis birača nisu nam prihvatljive, a izmjene koje su najavljene logične su iz pozicije HDZ-a koji pokušava nadoknaditi gubitak u dijaspori, smatra Bauk.