Darovi za ulazak u EU

Sabor nabavlja kravate i šalove za europske dužnosnike

Irena Frlan Gašparović

Sabor će nabaviti čak 400 komada kravata Croata i još 50 komada Croata šalova. Za tu je svrhu izdvojeno 124.550 kuna bez PDV-a



ZAGREB U lobiranju za što brži ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ništa se ne prepušta slučaju, pa ni detalji poput darova za strane dužnosnike.


Budući da su se aktivnosti počele zahuktavati, a saborski zastupnici imaju sve više susreta s europskim kolegama, Sabor je prije tjedan dana odlučio naručiti novu pošiljku posebno dizajniranih kravata i šalova i to dvostruko više nego u protekle dvije godine zajedno. 


Prema informacijama iz parlamenta, Sabor će ove godine nabaviti čak 400 komada kravata Croata i još 50 komada Croata šalova. Za tu je svrhu izdvojeno 124.550 kuna bez PDV-a.  

Vijore marame


Prošle i pretprošle godine nabavka je bila puno skromnija. Lani je naručeno tek 160 kravata i 96 šalova, za što je plaćeno 96.075 kuna. Godinu dana ranije naručivalo se još i manje, samo 40 kravata i 30 šalova. Na to je potrošeno i četiri puta manje novca nego ove godine, točnije 30.370 kuna. 




 Pripremanje poklona za strane dužnosnike koji posjećuju Hrvatsku te za putovanja hrvatskih zastupnika u inozemstvo uobičajena su protokolarna stvar, a razmjena darova i vrsta darova unaprijed se dogovaraju putem protokola. Kravate i marame s hrvatskim motivima poput pletera i svetog Vlahe kao poklone dijele sve institucije u Hrvatskoj, od Sabora, preko Vlade do Ureda predsjednika. 


Parlament je zato, kako su nam kazali, naručio poseban program, kravate i marame s printom zgrade Hrvatskog sabora, da se »darovi ne bi preklapali«. Prije par godina i Ured predsjednika učinio je slično, pojašnjavaju u Saboru. 


 Ovogodišnju znatno povećanu narudžbu u parlamentu ne povezuju izravno s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, već ističu da su »tijekom ove godine, vjerujemo da ste primijetili, protokolarne aktivnosti u Hrvatskom saboru gotovo utrostučene pa tako i potreba za darovima svih vrsta, a posebno kravata i marama«.  

Pojačani rad


No, sasvim je jasno da su aktivnosti pojačane upravo zbog sve više sastanaka i putovanja saborskih dužnosnika koja su povezana sa završetkom pristupnih pregovora, kao i pristupanjem Hrvatske Uniji.


Ovoga tjedna će, primjerice, predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primiti ravnatelja Uprave za EU u francuskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Jeana-Michela Casa, a potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i predsjednica Odbora za pravosuđe Ana Lovrin izaslanstvo Odbora za Ustav, pravosuđe i poslovnik mađarske Narodne skupštine.


Prema kraju godine aktivnosti saborskih zastupnika mogle bi se još pojačati, ako bude potpisan hrvatski pristupni ugovor i krene njegova ratifikacija u nacionalnim parlamentima 27 zemalja članica EU-a.