U najjačoj oporbenoj stranici nema optimizma

SDP: Vlada je možda dobila svježu krv, ali je i bez srca i bez glave

Tihana Tomičić

Socijaldemokrati neće odustati od svog paketa zakona za uvođenje financijske discipline i kažu da je u promjeni negativnih tokova ključna uloga nove ministrice financija Martine Dalić



RIJEKA SDP se ne bavi samo kritikama na račun korupcije, mi nudimo i rješenja. Po četvrti puta u Sabor smo poslali paket zakona za smanjenje nelikvidnosti, za nove modele sanacija posrnulih tvrtki i, naravno, za rasterećenje plaća na korist gospodarstva. To će biti test za ovu »novu« Vladu, a ako većina i opet ne prihvati naše prijedloge, bili bismo zadovoljni da makar ponudi svoje, slične tome. Tu će biti ključna uloga nove ministrice financija Martine Dalić, na njoj je sve, ona mora promijeniti negativne tokove – izjavio je SDP-ov zastupnik Slavko Linić u Rijeci.


Linić smatra da je ugledni The Economist pogriješio u procjeni kad je najavio gospodarski rast i smanjenje nezaposlenosti u Hrvatskoj u 2011. godini.



SDP-ovce ne zanimaju mogući HDZ-ovi unutarstranački izbori: »To nas se ne tiče, osim kad ta previranja ne znače potpunu paralizu funkcioniranja Vlade«, rekao je Jovanović.





»Kad ste ovako nisko kao mi, logično je prognozirati novi rast, ali mislim da se The Economist prevario u potencijalu ove Vlade«, rekao je Linić. Luka Denona tvrdi da »djelomičnu pomrčinu« koja vlada Hrvatskom zbog lošeg rada Vlade može popraviti samo promjena politike, a ne kadrova u Vladi, dok Romana Jerković smatra da je Vladu ionako rekonstruirao glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a ne premijerka Jadranka Kosor te stoga Hrvatskoj treba konstrukcija nove vlasti na novim izborima.


– Ova rekonstrukcija je osuđena na propast, jer možda je Vlada dobila transfuziju svježe krvi, ali i to je uzalud, jer ova vlada je i bez srca i bez glave! Ništa ne može pomoći kad ministar korupcijske klime Božidar Kalmeta ostaje na svom mjestu, kao i Darko Milinović, a Branko Bačić koji je šutke pratio nastanak blagodatne korupcijske klime  postaje novi ministar. Vlada ostaje školski primjer klijentelizma i političke korupcije, budući u njoj sjede klijentelisti koje više ne povezuje čak ni bilo kakav ideološki zajednički nazivnik, već samo goli osobni i stranački interesi – ocijenio je Željko Jovanović. 


Podsjeća da je sa 1. siječnja stupio na snagu Zakon o oduzimanju protupravno stečene imovinske koristi, ali u Hrvatskoj je već dugo na snazi i Zakon o odgovornosti pravne osobe za kaznena djela. »Zamolio bi svih u vlasti da pažljivo pročitaju odredbe tog zakona. Bez Ive Sanadera, ne bi bilo ni predsjednice Vlade Jadranke Kosor ni njenog svježeg potpredsjednika Jandrokovića. Prema tome, oni ne mogu biti svjedoci pokajnici nego su suodgovorni suučesnici nezabilježene korupcijske pljačke u režiji vrha HDZ-a i uz prešutno statiranje SDSS-a i HSS-a, kojom su oštećeni svi građani Hrvatske. I za to iz vrha HDZ-a svi moraju snositi odgovornost – netko političku, a netko kaznenu«, rekao je Jovanović.okvir