Tajna mirogojskog poljupca

Rojs se vraća kući: “HDZ iz mene nikad nije niti izašao”

Dražen Ciglenečki

 Mene je izbrisao Sanader, a ne Jadranka, kaže umirovljeni general, koji zastupa tezu da bi se svi koji su nekada bili dio stranke u nju trebali vratiti, poput npr. Ivića Pašalića, kako bi "sprječili komuniste da preuzmu vlast"

Obilježavanje 89. godišnjice rođenja bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na Mirogoju zasjenilo je  premijerkino ljubljenje s umirovljenim generalom Ljubom Česićem Rojsom, kojeg je HDZ 2003. godine izbrisao iz članstva zbog “nanošenja štete ugleda stranke i širenja govora mržnje”. Rojs je na Mirogoj došao u vojnoj uniformi i s kolegom umirovljenim generalom Marinkom Krešićem držao se po strani. Ali, već na ulazu u groblje prišao mu je glavni tajnik HDZ-a, ministar Branko Bačić i srdačno se s njim rukovao. U trenutku kad je izaslanstvo odlazilo s groblja Rojs se još nalazio na istom mjestu i tada se zbilo nešto doista nesvakidašnje. 




 – Premijerka je već htjela ući u auto, a onda me spazila. Prišla mi je i poljubila me. Dok je ljubila i Krešića meni su dolazili i ostali članovi predsjedništva i ministri i pružali mi ruku, ispričao nam je Rojs tijek događaja, a pritom mu se u glasu moglo osjetiti da je sretan kako je sve to prošlo. 


Samo se po sebi nametnulo pitanje vraća li se to Rojs u stranku kojoj je pripadao od utemeljenja, pa do dana kad ga je Sanader izbacio. 


– Dogovorio sam s Bačićem da idućeg tjedna dođem u Središnjicu kako bismo razgovarali o mojem statusu. HDZ iz mene nikad nije niti izašao. Mene je izbrisao Sanader, a ne Jadranka. Naravno, da ne tražim da me stave izbornu listu da bih bio zastupnik. Moja je ideja da se u HDZ vratimo svi koji smo nekad bili dio stranke, od onih koji su sudjelovali u osnivanju do mlađih snaga. Zašto, primjerice, jedan Krunoslav Gašparić ili, pak, Ivić Pašalić ne bi opet bili u HDZ-u. Na realizaciji ovakvog okupljanja ja već radim na terenu. Svi se moramo ujediniti kako bismo pobijedili komuniste i sprječili ih da preuzmu vlast, rekao nam je Rojs. 




Valja podsjetiti da je on nekad bio vrlo oštar prema Jadranki Kosor. Njih su dvoje bili protukandidati na predsjedničkim izborima 2005. i tada je Rojs tvrdio kako je Kosoričina kandidatura “farsa kojom se želi nastaviti politika detuđmanizacije HDZ-a i dekroatizacije Hrvatske”.