Ispitani svi svjedoci

Robert Ježić izašao iz pritvora

Ana Raić Knežević

USKOK je ispitao svjedoke u tri istrage otvorene protiv Roberta Ježića i Ive Sanadera, pa više ne postoji opasnost da bi utjecao na svjedoke



ZAGREB Nakon gotovo četiri i pol mjeseca od uhićenja, vlasnik DIOKI-ja Robert Ježić na prijedlog USKOK-a izašao je iz istražnog zatvora u Remetincu.


USKOK je ispitao svjedoke u tri istrage otvorene protiv Roberta Ježića i Ive Sanadera, pa više ne postoji opasnost da bi utjecao na svjedoke, što je bila zakonska osnova zbog koje mu je i određen istražni zatvor.


Odluku o puštanju iz pritvora donio je sudac istrage Krešimir Devčić na prijedlog USKOK-a.




Ježić je uhićen 9. prosinca, kad je protiv njega i bivšeg premijera Ive Sanadera otvorena istraga zbog HEP-ovog pogodovanja dvama društvima iz grupe DIOKI. Zaštićen imunitetom, Sanader je pobjegao prema Austriji gdje je uhićen dan kasnije, a Ježića je policija uhitila nakon što je bilo bjelodano da se bivši premijer ne namjerava predati hrvatskim vlastima.


Protiv Roberta Ježića i Ive Sanadera USKOK je otvorio istragu zbog HEP-ove pozajmice DIOKI-ju, koja je na koncu vraćena, te zbog pružanja jeftinije električne energije.


Sanader je, prema stajalištu USKOK-a, pogodovanje HEP-a DIOKI-ju ishodio zloupotrebom položaja i ovlasti predsjednika Vlade, a na Ježićev poticaj. Kasnije je ta istraga proširena i zbog sumnje da je Sanader od Ježića primio mito, odnosno famoznu BMW-ovu blindiranu “sedmicu”, no Ježić je u svojoj obrani te optužbe odbacio, navodeći da je novac za kupnju BMW-a primio od Mladena Barišića.


U međuvremenu je protiv Ježića i Sanadera otvorena i istraga zbog sumnje da su prodajom DIOKI-jevog skladišta nafte na Žitnjaku pokušali oštetiti JANAF.