Traže se bubnjevi, trube, mikrofoni

Raštimani MORH-ovci kupuju instrumente vrijedne 200 tisuća kuna!

Irena Frlan Gašparović

Predmet nabave su: vibrafon, mini razglas, set bubnjeva, tri trube, tenor trombon, električna klavijatura, aktivni zvučnici, subwoofer – basbin, mikseta, 12 mikrofona i stalaka za mikrofon i dva bežična mikrofona



ZAGREB Mora da je hrvatski vojni orkestar u posljednje vrijeme znao zvučati pomalo raštimano – ne zato što nisu uvježbani, nego su očito svirali na instrumentima koji su već dali svoje. Zato će sada vojni svirači dobiti sasvim nova glazbala i pripadajuću opremu, sve skupa vrijedno 200 tisuća kuna s PDV-om. 


   Ministarstvo obrane je još prije tjedan dana raspisalo javni natječaj na kojem za potrebe orkestra Oružanih snaga u 2011. godini traži instrumente i opremu. Natječaj traje do 21. veljače, a čega je sve prifalilo vojnim glazbenicima, jasno je iz odgovora MORH-a na naš upit.


Predmet nabave su: vibrafon, mini razglas, set bubnjeva, tri trube, tenor trombon, električna klavijatura, aktivni zvučnici, subwoofer – basbin, mikseta, 12 mikrofona i stalaka za mikrofon i dva bežična mikrofona. 




   U MORH-u su, sasvim je jasno, jako ponosni na svoj orkestar koji se sastoji od Simfonijskog puhačkog orkestra, Orkestra Hrvatske ratne mornarice (HRM) te Klape HRM-a »Sv. Juraj«. Zato su nas podsjetili da sva tri sastava vojnog orkestra godišnje odrade dvjestotinjak nastupa u zemlji i inozemstvu.


Lani su svirali »na brojnim koncertima humanitarnog karaktera u Rijeci, Bjelovaru, Samoboru, Zaprešiću, Gospiću, Otočcu, Okučanima, Puli, Karlovcu, Kninu«… Gostovali su i izvan granica, u Lourdesu, Portorožu i Beču. 


   »Također, nastupaju na državnim i vojnim svečanostima, obilježavanju blagdana i obljetnica. Isto tako, trubači Orkestra OS RH izvode Mirozove kod polaganja vijenaca prigodom obilježavanja državnih blagdana, te prigodom pokopa s vojnim počastima«, ističu u Ministarstvu.



U MORH-u napominju da vojne orkestre imaju i druge zemlje u regiji te članice NATO-a. Prema njihovim informacijama, u Sloveniji djeluju i vojni i policijski orkestar, u Srbiji postoje tri vojna orkestra, u Austriji svaka pokrajina ima svoj, a postoji i jedan »centralni« u Beču. Mađarska, vele u MORH-u, ima čak sedam vojnih orkestara, kao i Portugal, Litva četiri, dok u Danskoj djeluje 13 vojnih orkestara