Komunalci udaraju na standard

Poskupljenja komunalija u Zagrebu, Koprivnici, Dubrovniku, Osijeku i Zadru?

Branko Podgornik

Problem je što se komunalna poduzeća u većini županija sve više zadužuju, a sve teže plaćaju svoje obveze pa novac pokušavaju pribaviti povećavanjem cijena svojih usluga



ZAGREB U Hrvatskoj najuspješnije financijski posluju lokalna komunalna poduzeća u Varaždinskoj županiji, a najgore Zagrebački holding. Zbog toga Zagrepčanima od Nove godine prijete poskupljenja vrtića, javnog prijevoza i drugih komunalnih usluga. No, slična povećanja  cijene vode, odvodnje i odvoza otpada prijete stanovnicima još najmanje četiriju hrvatskih županija, u kojima komunalna društva najteže  spajaju kraj s krajem.  


ZG-holding najzaduženiji


– To se posebice odnosi na društva u Koprivničko-križevačkoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Osječko-baranjskoj i Zadarskoj županiji, procijenili su Ante Bajo iz Instituta za javne financije i Marko Primorac sa  zagrebačkog Ekonomskog fakulteta u analizi »Financijsko poslovanje  lokalnih komunalnih trgovačkih društava«, objavljenoj prošlog tjedna  na internetskoj stranici Instituta. To je prva analiza te vrste u Hrvatskoj,  u kojoj su autori koristili financijska izvješća 159 lokalnih komunalaca,  poslanih Fini tijekom 2008. i 2009. godine.



NAJUSPJEŠNIJI KOMUNALCI:




1. Varaždinska 


2. Požeško-slavonska


3. Karlovačka


4. Bjelovarsko-bilogorska


5. Zagrebačka 


NELIKVIDNI KOMUNALCI:


1. Grad Zagreb


2. Koprivničko-križevačka


3. Dubrovačko-neretvanska


4. Zadarska i Međimurska


5. Osječko-baranjska



Problem je što se komunalna poduzeća u većini županija (njih 15) sve više zadužuju, a sve teže plaćaju svoje obveze. Tijekom prošle godine komunalna poduzeća u sedam županija, u  koje se formalno ubraja i grad Zagreb, imala su ukupne obaveze veće  od njihovih ukupnih prihoda. Na ljestvici vodi Zagrebački holding kojem su dugoročni i kratkoročni dugovi oko 110 posto veći od ukupnih prihoda. Slijede ga komunalci u Koprivničko-križevačkoj županiji s obvezama 90 posto većim od prihoda, oni u Dubrovačko-neretvanskoj sa 70 posto, Zadarskoj i  Međumurskoj s 50, Osječko-baranjskoj sa 30 te Primorsko-goranskoj s  obvezama 5 posto većim od prihoda, prema podacima iz 2009. godine.  Komunalcima u ostalim županijama dugovi su manji od prihoda, pa u  Istarskoj, primjerice, oni iznose oko 80 posto. 

Primorci nisu ugroženi


Zaduženost, naravno, nije jedini kriterij uspješnosti financijskog poslovanja, pa su autori uzeli i druga mjerila – recimo, podmirivanje obaveza prema dobavljačima. No, poredak među prvih pet najlošijih nije se bitno promijenio, pa stanovnici Zagreba i četiriju spomenutih županija imaju najviše razloga strahovati od poskupljenja komunalnih usluga.



Ukupni dug svih lokalnih komunalaca u Hrvatskoj lani je povećan na 13,7 milijarda kuna, sa 12,3 milijarde tijekom 2008. godine



– Financijski najuspješnija su komunalna društva u Varaždinskoj,  Požeško-slavonskoj, Karlovačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Zagrebačkoj  županiji. U tim županijama manja je vjerojatnost rasta cijena javnih  usluga, zbog razboritog i kvalitetnog poslovanja te upravljanja financijama komunalnih društava, tvrde Bajo i Primorac.Ukupni dug svih lokalnih komunalaca u Hrvatskoj lani je povećan na 13,7 milijarda kuna, sa 12,3 milijarde tijekom 2008. godine. Najveći dio duga su zajmovi, ali kad se izuzme Zagrebački holding, slika zaduženosti  lokalnih poduzeća je znatno je bolja. Bez Zagreba, lokalna komunalna poduzeća su smanjila dugove svojim dobavljačima, sa 790 milijuna kuna u 2008. na lanjskih 700 milijuna. Nevolja je, međutim, što je riječ uglavnom o kratkoročnim dugovima. Da bi ih vratili, neki komunalci će zbog nelikvidnosti vjerojatno nastojati povećati cijene svojih usluga. Stanovnici Primorsko-goranske županije zasad se ne ubrajaju među  najugroženije poskupljenjima.