Polančeca iz HDZ-a izbacili, ali članarinu mu naplatili

Dražen Ciglenečki



ZAGREB  Činjenica da je netko izbačen iz HDZ-a dotičnog ne oslobađa plaćanja stranačke članarine.


To je iskusio Damir Polančec kojem je i nakon što 16. rujna izbrisan iz HDZ-a, iz dvije mjesečne plaće skinuto jedan posto, kolika je obveza državnih dužnosnika.


Naime,  nakon podnošenja ostavke na mjesto potpredsjednika Vlade  Polančec je koristio dužnosničko pravo da pola godine prima cijeli iznos plaće i još šest mjeseci 50 posto.




Kad je stranka suspendirala Polančeca, zbog toga što je pritvoren, on je primao cijelu plaću i za članarinu je nastavio mjesečno izdvajati 200 kuna. A kad je izbačen, radi nanošenja štete ugleda HDZ-u svjedočenjem na povjerenstvu za Inu, bio je već na pola plaće i dva puta mu je skinuto po 100 kuna.


»Vidio sam na papiru od plaće da mi uzimaju članarinu, bez obzira što više nisam član, ali nisam regirao«, kaže Polančec.


Status bivšeg dužnosnika prestao mu je 30. listopada, sukladno tome i plaća, pa od tada više ne plaća članarinu. Inače bi mu je  možda HDZ i dalje naplaćivao. Polančec unatoč svemu u novčaniku još uvijek nosi člansku iskaznicu HDZ-a. Kao da se vodi krilaticom Ljube Česić Rojsa »možete me izbaciti iz HDZ-a, ali ne možete HDZ iz mene«.