Obitelj osuđenog tajkuna kontra socijaldemokrata

Petračevi deložiraju SDP

Dražen Ciglenečki

Obitelj Hrvoja Petrača kupila je trećinu stana na Trgu žrtava fašizma koji SDP koristi već 20 godina. Kako se ne zna koji je dio njihov, a koji državni, za organizacije SDP-a traže se novi prostori



ZAGREB Dva lokalna ogranka zagrebačkog SDP-a i Forum mladih ove stranke prisiljeni su iseliti se iz prostorija na prvom katu zgrade na Trgu žrtava fašizma 2, jer je u posjed jednog dijela prostora došla obitelj utamničenog otmičara Hrvoja Petrača. Iako nisu vlasnici cijelog predmetnog stana površine 300 četvornih metara, nego samo jedne trećine prostorija, Petrači bi od SDP-a željeli naplatiti tržišnu cijenu najma, ali najveća oporbena stranka nema namjeru s njima poslovati. Za Forum mladih, odnosno za organizacije Donji i Gornji grad stoga se već traže novi prostori. 



Odvjetnica Petračevih Marina Sršić je rekla da Perrači nisu u sudskom sporu sa SDP-om, a informaciju o traženju najamnine po tržišnim cijenama nije željela niti potvrditi niti demantirati. 



Prostor na Trgu žrtava fašizma, inače, SDP koristi već dvadeset godina, a ranije su ga – od 1966. godine – koristile partijske organizacije. Zanimljivo je spomenuti da je upravo u tom prostoru aktualni predsjednik SDP-a Zoran Milanović proslavio svoj uspon na vrh najveće oporbene stranke, one večeri kad je izabran za predsjednika. Situaciju između SDP-a s jedne te Alice i Nikole Petrača, koji se vode kao vlasnici jedne trećine prostora, s druge strane, pojasnila nam je gradska zastupnica socijaldemokrata Ivana Mlinar.– U upravnom postupku je utvrđeno da se dvije šestine prostora vraćaju bivšim vlasnicima, a četiri šestine su vlasništvo Republike Hrvatske. Ne znam tko su bivši vlasnici, ali znam da su Alica i Nikola Petrač kupili jedan dio poslovnih prostorija. Mi smo obaviješteni da su oni novi vlasnici. Petrači od nas sad traže ekonomsku najamninu, iako nije utvrđeno koji dio prostora je njihov, a koji državni. Čeka se etažiranje prostora, jer se Petrači i država ne mogu dogovoriti tko će ga platiti. Dakle, ne znamo što je Petračevo, a  što državno, pojašnjava Mlinar. Prema informacijama koje smo dobili od članova SDP-ovih ogranaka, socijaldemokrati su definitivno odlučili odseliti s Trga žrtava fašizma. Organizacije Gornji i Donji grad tamo su održale posljednje sastanke, a u tijeku je traženje novih prostora, u koji bi se uz njih smjestio i Forum mladih. Brigu o novom prostoru na sebe je preuzeo predsjednik zagrebačke organizacije stranke Davor Bernardić.